Emosjonelt og relasjonelt arbeid – hvordan håndtere dette i praksis?

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne denne eksponeringsfaktoren, men må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Så hvordan gjøre dette i praksis? - Dette kan vi hjelpe dere med.

Dette kan Arbeidsmiljøsenteret bistå med:
  • Kurs eller foredrag om teamet
  • Veiledning av ledere i håndtering av ansatte som står i disse situasjonene
  • Veiledning av ledere som selv står i emosjonelle og relasjonelle utfordringer
  • Bistand ved prosedyrer
Hva er emosjonelt arbeid?

Aller først må vi jo si at de fleste som jobber for og med mennesker, opplever dette som svært givende. Det å få utgjøre en forskjell for noen, oppleves som svært givende. Dette er ofte grunnen til at de har valgt yrket. Men dette er som ved fysisk belastninger, for mye eller feilbelastninger fører fort til sykefravær.

Arbeid som innebærer direkte kontakt med kunder, klienter og pasienter kan til tider være krevende. Den ansatte må ofte bruke eget følelsesuttrykk for å regulere situasjonen en står i. Der eget følelsesuttrykk er det gode verktøyet.

Der det kreves smil, høflighet, empati og engasjement, uavhengig av den ansattes egne følelser som de ofte må holde tilbake. Det kan for eksempel være grunnet en dårlig dag hjemme, dumme kollegaer, alt for mye å gjøre, en vanskelig sjef osv.

Står de ansatte i denne «spagaten», er vi i det vi kaller emosjonell dissonans. Emosjonell dissonans er en risikofaktor i forhold til det psykososiale arbeidsmiljøet.

Tidsfaktoren:

Noe av utfordringen her er jo at situasjonene ikke utgjør en umiddelbar fare for ansattes helse og dermed ikke så lett å oppdage. Dette kan være en helseskade som kommer snikende over tid om vi ikke har organisert oss på en slik måte at vi kan motvirke dette. Det blir litt som ved en sko som gnager litt. Vi legger ikke helt merke til det, så lenge foten er varm. Når vi tar den av, er det ei skikkelig blemme der.

Hvordan håndtere:

Enten gjennom å la de ansatte får slippe situasjonen for en tid (noe som svært ofte ikke er mulig), eller gjennom kollegastøtte/veiledning. Hvordan dere organiserer denne veiledningen/støtten er noe vi kan bistå dere med. Vi kan også bistå med tilpasset opplæring i forhold til tema om dette er ønsket.

Her har vi fått mange gode tilbakemeldinger.

Ta gjerne kontakt med oss på kurs@arbeidsmiljo.no for mer informasjon.

 

Scroll til toppen