Grunnopplæring i arbeidsmiljø - 40 timer (ny modell)

Online: onsdag 19. - fredag 21. november 2025. Mellomperiode med oppgaver i egen bedrift. Siste kursdag 5. desember 2025.

Om kurset

Er du usikker på om du har mulighet til å være borte 5 dager sammenhengende fra virksomheten, er vår nye grunnopplæringsmodell noe for deg. Arbeidsmiljøsenteret tilbyr nå en 40 timers grunnopplæring hvor du først deltar 3 dager, deretter gjennomfører oppgaver i egen virksomhet tilsvarende 12,5 timer, før siste kursdag. Denne mellomperioden er på 2 uker.  

Kurset oppfyller arbeidsmiljølovens krav til opplæring av verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg (AMU), men ledere, HR/HMS-rådgiver, tillitsvalgte og ansatte har også god nytte av opplæringen. 

Kurset gir en grundig innføring i hva helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid, HMS, innebærer for virksomheten og den enkelte arbeidstaker. Målet er at kurset skal føre til utvikling av arbeidsmiljøet på deltakernes arbeidsplass. Et godt arbeidsmiljø er en viktig faktor i arbeidet med sykefravær. Forskning viser også at et godt arbeidsmiljø, skaper mer effektive og robuste ansatte. 

Arbeidsmiljøsenteret anbefaler at leder og verneombud tar kurset sammen. Kurset krever aktiv deltakelse, og legger opp til diskusjon og bruk av deltakernes egne erfaringer. 

Praktisk info

Sted
Tid
Påmeldingsfrist
Meld deg på her

Kursinnhold

Denne 40 timers grunnopplæringen går online. Du må derfor disponere PC eller nettbrett med kamera. Opplæringen består først av 3 dager, onsdag 19. - fredag 21. november, deretter gjennomfører du oppgaver i egen virksomhet tilsvarende 12,5 timer i mellomperioden, før siste kursdag 5. desember. 

Kursets 3 første dager legger opp til dialog, trening, refleksjon og aktiv bruk av deltakernes erfaringer. 

I mellomperioden vil oppgavene bestå av å sette seg inn i din egen virksomhet sitt systematiske HMS-arbeid, samt refleksjon rundt egen rolle. Oppgavene i mellomperioden vektlegger hvordan du, i din rolle, skal kunne delta aktivt i arbeidsmiljøarbeidet i din virksomhet, sammen med leder og andre viktige samarbeidspartnere.  

Innholdet i kurset er: 

  • Innføring i arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter 
  • Arbeidsgiver, arbeidstaker, leder, verneombudet og bedriftshelsetjenestens rolle i arbeidsmiljøarbeidet 
  • Hvordan jobbe med fysisk og psykososialt arbeidsmiljø? 
  • Krav til systematikk i HMS-arbeidet 
  • Kommunikasjon og samarbeid 
  • Varsling 
  • Tilrettelegging på arbeidsplassen 
  • Omstilling 
  • Inkluderende arbeidsliv 

 

Kursets innhold er i tråd med i forskrift om organisering ledelse og medvirkning §3-18

Verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg skal få den opplæring som er nødvendig for at de kan utføre sine verv på forsvarlig måte, jf. arbeidsmiljøloven § 6-5 første ledd og § 7-4. Opplæringen skal 

  1. gi deltakerne forståelse av hva fullt forsvarlig arbeidsmiljø innebærer på deres arbeidsplass, arbeidsgivers og arbeidstakers roller og ansvar samt arbeidsmiljøutvalgets, verneombudets, bedriftshelsetjenestens og Arbeidstilsynets rolle og oppgaver, 
  2. gi deltakerne kunnskap om det løpende helse, miljø- og sikkerhetsarbeidet basert på bred medvirkning, god dokumentasjon og systematikk, 
  3. gi deltakerne kunnskap til å gjennomføre en enkel risikovurdering av fysiske, psykososiale og organisatoriske forhold i arbeidsmiljøet, 
  4. gjøre deltakerne i stand til å identifisere faktorer som fremmer eller hemmer et godt psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø i deres virksomhet, 
  5. gjøre deltakerne i stand til å identifisere de viktigste fysiske arbeidsmiljøfaktorene på egen arbeidsplass for å kunne redusere og forebygge skader og ulykker, blant annet når det gjelder ergonomi, støy og inneklima, 
  6. gi en innføring og orientering om arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og regler. 

 

Brukes det kjemiske stoffer eller biologisk materiale slik som nevnt i arbeidsmiljøloven § 4-5, skal det gis opplæring om de helsefarer stoffene kan medføre. Det skal gis ytterligere opplæring i emner nevnt i første og andre ledd som særlig er av betydning for arbeidsmiljøet i vedkommende virksomhet, i den utstrekning dette er nødvendig for at verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg skal kunne utføre sine verv på forsvarlig måte. 

Det bør også gis spesiell opplæring av verneombud innenfor verneområder med særlig kompliserte arbeidsmiljøproblemer. Hovedverneombudet skal ha minst samme opplæring som andre verneombud i virksomheten og i tillegg den opplæring som er nødvendig for å utføre oppgavene etter forskriften her § 3-5. 

 

Målgruppe

Verneombud, ledere, medlemmer av arbeidsmiljøutvalg og ansatte innenfor HMS/HR/personal og bedriftshelsetjenesten

Betalingsbetingelser

Påmeldingen er bindende. Kurset vil bli fakturert forskuddsvis, ved påmelding.
Avbestilling vederlagsfritt inntil 4 uker før kursstart. Ved avbestilling etter dette eller manglende frammøte vil ikke kursavgift bli refundert.

Relatert litteratur

Scroll til toppen