Yngre trygdede

De trygdede i Sverige blir stadig yngre. Andelen kvinner øker, det samme gjelder ugifte og fraskilte. Dette viser en undersøkelse av tildelt uføretrygd over en tiårsperiode.

(2001)

De trygdede i Sverige blir stadig yngre. Andelen kvinner øker, det samme gjelder ugifte og fraskilte. Dette viser en undersøkelse av tildelt uføretrygd over en tiårsperiode.

Vel halvparten av de nye trygdede var under 55 år, og hver femte var i aldersgruppen 40 til 49 år, viser tall fra en undersøkelse foretatt av forskere ved sosiologisk institutt ved Umeåuniversitetet.

Litt overraskende viser det seg at stadig flere har høyere utdanning, kommer fra offentlig sektor og har arbeidet som tjenestemenn. Diagnosen muskel- og skjelettlidelser minsker, mens psykiske problemer øker, skriver det svenske Arbetsliv direkt.

  • Økt arbeidstempo og stress i arbeidslivet gir dårligere arbeidsmiljø i tjenestemannsyrkene, sier en av forskerne bak undersøkelsen. En tidligere analyse viser at nedbemanning innen offentlig sektor medfører økt risiko for å måtte forlate yrkeslivet lenge før vanlig pensjonsalder.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen