Vil ha regler for mobilstråling

Post- og teletilsynet (PT) mener det er behov for norske retningslinjer for stråling fra mobiltelefoner og basestasjoner, gjerne i form av en forskrift. Det finnes ingen nasjonal forskrift i dag som angir hvor stor grad av eksponering mennesker bør utsettes for.
Tekst: Turid Børtnes (2002)
Post- og teletilsynet (PT) mener det er behov for norske retningslinjer for stråling fra mobiltelefoner og basestasjoner, gjerne i form av en forskrift. Det finnes ingen nasjonal forskrift i dag som angir hvor stor grad av eksponering mennesker bør utsettes for.
Bakgrunnen for PTs utspill er den pågående debatten om sammenhengen mellom stråling og helseskader hos mennesker. Det er dokumentert at stråling ved tilstrekkelig høye nivåer kan gi skadelige helseeffekter. Sender radiobølger Mobiltelefonen er i virkeligheten en radiosender som sender ut radiobølger, skriver Post- og teletilsynet. Radiobølgene inneholder energi som kan forårsake oppvarming av kroppsvevet. Blir oppvarmingen for stor, kan det resultere i helseskader. Det finnes internasjonale retningslinjer for eksponering, i disse normene er det lagt inn betydelige sikkerhetsmarginer. De internasjonale normene overskrides ikke ved bruk av mobiltelefon, men til forskjell fra basestasjonene i mobilnettet holdes mobiltelefonen tett inn til kroppen og eksponeringen blir lokal. Feltstyrken i nærheten av hodet blir betydelig høyere enn hva man normalt utsettes for i nærheten av en basestasjon, men i motsetning til basestasjoner som sender kontinuerlig, sender mobiltelefonene stort sett bare under samtale. Begrens bruken Resultater av forskning på slik eksponering spriker i alle retninger. Verdens helseorganisasjon (WHO) har derfor satt forskning på mobiltelefon på dagsorden. I løpet av tre til fire år håper WHO å kunne si noe om eventuell helserisiko forbundet med bruk av mobiltelefoner. Post- og teletilsynet mener at både myndigheter, operatører og produsenter av utstyr har et ansvar for befolkningens sikkerhet. Etter innføring av et nytt direktiv i 1999 blir det krevd testing av terminalutstyr, som også omfatter mobiltelefoner, i henhold til internasjonale grenseverdier (SAR-testing). Foreløpig er det beste forbrukerne kan gjøre i tillegg til å anskaffe utstyr med lave strålingsverdier, å sørge for kortest mulig samtaletid og bruke SMS-meldinger i størst mulig grad, fordi mobiltelefonen da holdes lenger unna kroppen.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen