Vanlige hersketeknikker på arbeidsplassen

Hersketeknikker bruker både bevisst og ubevisst, gjerne på arenaer som på arbeidsplassen. Les mer og lær hvordan du skal håndtere dem.

Vi har alle vært der, i et møte, en krangel, en diskusjon eller en helt vanlig samtale hvor stemningen plutselig blir trykket, og du ikke vet hva du skal si. Kanskje reagerer du ikke en gang, men vet at noe skjedde som du ikke helt klarer å sette fingeren på. Kanskje føler du ubehag, eller at du sa noe dumt, og du tenker på hva du egentlig burde sagt i flere dager etterpå. Sjansen er stor for at du ble utsatt for en hersketeknikk. Dette kan enten være bevisst eller ubevisst fra avsenders side.

De første hersketeknikkene

Professor Berit Ås var den som på alvor gjorde begrepet hersketeknikk kjent. I 1979 ga hun ut boken De fem hersketeknikker om ufarliggjøring av undertrykkerens våpen. For første gang kunne mange sette ord på hva det egentlig var som skjedde når klumpen i magen dukket opp under en diskusjon, i et møte eller over middagsbordet.

Berit Ås definerte fem hersketeknikker. Senere har mange fler kommet til, eller kanskje snarere blitt definert.

Usynliggjøring

Foregår når en person blir forbigått, bortgjemt eller overkjørt.

Latterliggjøring

Du blir ikke tatt alvorlig, eller du blir gjort narr av eller ledd av.

Tilbakeholdelse av informasjon

Informasjonen deles med vilje når noen ikke er tilstede, eller i kanaler ikke alle har tilgang til.

Fordømmelse uansett hva du gjør

Enten er du for passiv, eller så er du for pågående. Også kalt dobbeltstraffing. Et eksempel kan være at en kvinne blir beskyldt for å være skyld i seksuelle overgrep fordi hun kler seg utfordrende.

Påføring av skyld og skam

Påføring av skyld og skam skjer gjennom latterliggjøring, ydmykelser, blottstillelse og ærekrenking. Det er din skyld at det gikk som det gikk, du ba om det.

Her kan du lese mer om Berit Ås fem hersketeknikker.

Andre hersketeknikker verdt å nevne

«Du er alltid sånn og sånn»

Når noen stempler deg på denne måten, settes du automatisk i en bås du egentlig ikke hører hjemme i.

Tillegger deg meninger du ikke har og tegner opp andre alternativer

Dersom du sier «Dette er helt håpløst, dette må løses», så svarer den andre «Vi kan ikke legge ned hele bedriften heller». Du sa aldri at bedriften måtte legges ned, men den som hersker tegner opp et helt annet, ofte urimelig, alternativt som stiller deg i et dårlig lys.

Hersketeknikker basert på alder, følelser, kjønn og erfaring

«Dette ble vi ferdig med 15 år før du begynte, du var ikke født en gang når vi bestemte dette», «Vent til du blir tørr bak øra du, gutten min», «Har du mensen eller?», «Oi, nå ble du veldig engasjert!», «Ikke vær så sur, da», «Ikke hiss deg opp», «Det er fint at du er engasjert, men...».

Kroppsspråk

Snu ryggen til, ikke se den som snakker i øynene, se på mobilen når noen forteller deg noe, rett og slett bruke et negativt kroppsspråk mot den andre. Å reise seg brått opp under en diskusjon, og forlate lokalet, er også måte å bruke kroppsspråk for å herske.

Dette kan du gjøre når du blir utsatt for en hersketeknikk

Det finnes mange knep og tips, som kan hjelpe deg med å svare på hersketeknikker. Den enkleste og mest effektive er å påpeke hva personen driver med. De færreste er klar over det når de utøver hersketeknikker, og ved å belyse situasjonen, er det ofte den som forsøker å herske som mister munn og mæle.

Et annet tips, som også kjøper deg tid til å tenke, er å svare «Unnskyld, hva sa du? Hva mente du egentlig nå?» når du blir utsatt for en verbal hersketeknikk.

Fungerer ikke dette bør du ta opp problemet med din nærmeste leder. Dersom din leder ikke handler bør du kontakte tillitsvalgt eller verneombud.

Her kan du lese mer om hersketeknikker i arbeidslivet, og hvem det er som bruker dem.

Skap en god tilbakemeldingskultur på arbeidsplassen

De færreste er klar over at de utøver hersketeknikker. Ofte er dette mønstre som er innprentet tidlig i barndommen «jeg får alltid viljen min nå...». Hersketeknikker blir dermed en måte å bryte gjennom, bli hørt og få viljen sin på.

Gjennom å jobbe med, og bli klar over hvilken måte man kommuniserer med hverandre på arbeidsplassen, kan man skape en bedre kommunikasjonskultur, og forhåpentligvis minske bruken av hersketeknikker.

Still dere spørsmålene:

  • Hva slags humor har vi her?
  • Blir alle virkelig inkludert?
  • Hvordan viser vi enighet?
  • Er vi bevisste på vår dominans adferd?

Her kan du lese mer om kommunikasjon på arbeidsplassen som kilde til konflikt.

Hersketeknikker er tema i våre kurs

Våre kurs «Arbeidsrett» og «Ny som leder» favner også om hersketeknikker på arbeidsplassen. Les mer og meld deg på, eller ta kontakt for et skreddersydd kurs for din virksomhet. Dersom din arbeidsplass har utfordringer med ulike former for «fryktkultur» og hersketeknikker, kan vi også tilby rådgivning, lederopplæring, kartlegging av arbeidsmiljø og konfliktforebygging.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen