Utvidet storulykkeforskrift

Virkeområdet for den nye storulykkeforskriften, som også har fått en veiledning, er utvidet. Flere kjemikalier omfattes og enkelte terskelverdier er endret. Forskriften gjelder for alle virksomheter der det forekommer nærmere angitte farlige kjemikalier over en viss mengde.

(2005) Virkeområdet for den nye storulykkeforskriften, som også har fått en veiledning, er utvidet. Flere kjemikalier omfattes og enkelte terskelverdier er endret. Forskriften gjelder for alle virksomheter der det forekommer nærmere angitte farlige kjemikalier over en viss mengde.

Forskriften trådte i kraft 1. juli 2005 og omfatter nå cirka 250 virksomheter mot 100 før. Økningen gjelder i hovedsak eksplosivvirksomheter og tankanlegg. I tillegg er listen over kreftfremkallende stoffer utvidet. Nye storulykke-virksomheter Alle virksomheter som ikke tidligere har vært underlagt storulykkeforskriften, skal sende en melding til DSB om dette innen 1. oktober 2005. Innholdet i meldingen er beskrevet i § 6 i forskriften. Virksomheter som også kommer inn under §§ 9, 11 og 12, skal i tillegg sende en sikkerhetsrapport til DSB innen 1. juli 2006. Innholdet i sikkerhetsrapporten er beskrevet i § 9 og vedlegg II og III i forskriften.

Eksisterende virksomheter Virksomheter som også tidligere har vært underlagt forskriften, skal bekrefte i hvilken grad endringene i forskriften har betydning for virksomheten (dvs. om det er endringer i hvilke krav som gjelder). Brev om dette sendes fra koordineringsgruppen til den enkelte virksomhet.  En storulykke er definert som en hendelse som for eksempel større utslipp, en brann eller eksplosjon i en virksomhet som er omfattet av storulykkeforskriften, og som kan medføre alvorlig fare for mennesker, miljø og materielle verdier, og der farlige kjemikalier forekommer. Som tidligere fremgår det av forskriften at virksomhetene skal informere allmennheten om mulige farer og hvilke kjemikalier de har som kan føre til en storulykke. De skal også informere om hvordan allmennheten blir varslet og hvordan de skal forholde seg dersom en storulykke oppstår. Arbeidsmiljø nr. 5- 2005

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen