Trestøv kan gi astma

Det er svært viktig å beskytte arbeidstakere som arbeider med trevirke mot trestøv, viser en dansk undersøkelse.

Tekst: Turid Børtnes (2001)

Det er svært viktig å beskytte arbeidstakere som arbeider med trevirke mot trestøv, viser en dansk undersøkelse. Trestøv i mengder langt under grenseverdien på to milligram pr kubikkmeter, kan føre til symptomer på astma, slik som hoste, hevelser i slimhinnene i luftveiene og andre luftveisplager.

De fleste symptomene ble satt i forbindelse med støvkonsentrasjonen, men noe var også relatert til spesielle tresorter. For hver femte møbelarbeider som hadde diagnose astma, fant forskerne en sammenheng mellom sykdommen og arbeidsforholdene. Enten skyldtes lidelsen forhold ved arbeidet eller den var blitt verre på grunn av jobben, skriver det danske bladet Arbejdsmiljø.

Selv om målinger viser at det er mindre trestøv i trebearbeidende virksomhet nå enn for 10 år siden, er det fortsatt mye som kan gjøres for å redusere støvmengden og dermed sykdomsrisikoen.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen