Trening reduserer ikke sykefravær

Det hjelper lite mot høyt sykefravær å la de ansatte få trene i arbeids­tiden. Dessuten er nedgangen i syke­fraværet så liten at det ikke lønner seg for bedriften.

Tekst: Turid Børtnes (2008)

 

Det hjelper lite mot høyt sykefravær å la de ansatte få trene i arbeids­tiden. Dessuten er nedgangen i syke­fraværet så liten at det ikke lønner seg for bedriften. 

Det er hovedkonklusjonen i en undersøkelse gjennomført av siviløkonom Trond Nymark i Bergen. Nymark kan ikke på noen måte beskyldes for å være motstander av fysisk trening, han er toppidrettsutøver og er i full gang med oppkjøringen til sommerens OL i Beijing der han skal konkurrere i kappgang.

Ikke lønnsomt Derfor presiserer Nymark at det ikke er tvil om at trening gir bedre helse, økt overskudd og trivsel. Men gevinsten står ikke i stil med innsatsen for bedriftene. Hvis alle ansatte i en bedrift får tilbud om trening i arbeidstiden, er reduksjonen i det samlede sykefraværet så liten at det ikke forsvarer utgiftene. Nymark har selv foretatt en undersøkelse av to arbeidstakergrupper i Bergen når det gjelder fysisk aktivitet, mulighet for å trene i arbeidstiden og sykefravær sett i sammenheng med hva trening i arbeidstiden koster bedriften. Samtidig har han også foretatt en gjennomgang av andre studier på området.

Spesielt tilrettelagt Konklusjonen er at den samlede effekten på sykefraværet enten er fraværende eller bagatellmessig hvis alle ansatte får samme treningstilbud. Grunnen til at effekten er så dårlig er at det bare er en liten gruppe på rundt 10 prosent av de ansatte som står for 50 prosent av sykefraværet. Dette er en gruppe som i de fleste tilfeller trenger spesielt tilrettelagt trening med god oppfølging, noe de neppe får ved generell trening som er beregnet på alle. De som er mye fysisk aktive i utgangspunktet, har sikkert glede av et generelt treningstilbud, men dette er ikke en gruppe som er mye borte fra jobben på grunn av sykefravær. Skal trening i arbeidstiden lønne seg, må årsaken til sykefraværet først være kartlagt og treningen må spesielt tilrettelegges for de aktuelle gruppene. Dessuten må den ledes av kvalifisert personell og treningen må vare i minst 12 måneder.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen