Trening på jobben

"- Det er ulike erfaringer med at arbeidsgiver forsøker å få sine medarbeidere fysisk aktive. Men det er viktig å ikke la det beste bli det godes fiende"
 Jeg liker fremdeles denne artikkelen som er basert på innspill gitt til NHO service i 2011. Kan forøvrig anbefale Bård sin egen blogg på http://fiksdal.blogg.no/
Publisert 29.03.11 av Baard Fiksdal

"- Det er ulike erfaringer med at arbeidsgiver forsøker å få sine medarbeidere fysisk aktive. Men det er viktig å ikke la det beste bli det godes fiende", sier Kjetil Vedøy AU-leder for BHT i NHO Service.

 
Avisen Agder hadde i går et oppslag om bedriftshelsetjenester som allierer seg med helsestudioer. Hvor smart er dette? - Alle initiativ til å trene er bra. Men hardtrening etter arbeidstid er ikke for alle. Svært få av oss trives med melkesyre i beina og gangsperr i armene etter knallhard frokosttrening betalt av arbeidsgiver. Det må vi nok bare innse, sier Kjetil Vedøy leder av AU for BHT i NHO Service.
- Det er nok større sjanse for suksess dersom arbeidsgivere og ansatte gjør som de pleier i norsk arbeidsliv når utfordringer skal løses: Setter seg ned og snakker sammen og skaper endring.
Det er ikke sikkert at toppsjefenes høyprofilerte satsing på Birkebeiner er fysisk aktivitet som passer for, eller er bra for, alle. Kanskje kan bedriftene i større grad integrere fysisk aktivitet som en del av den daglige driften av virksomheten. Her er noen forslag til tiltak;
- Sponsormidler kan brukes på eget turlag heller enn fotballsponsing.
- Årlige aktivitetsmål basert på den enkeltes forutsetninger kan settes i medarbeidersamtalen. Med hjelp og støtte som fordeles under fire øyne ut fra den enkeltes behov.
- Bedriften kan bytte ut blåtur i mai med idrettsdag på den lokale friidrettsbanen med 60 meter, potetløp og stille høyde. For ikke snakke om boccia og kulestøt.
- Fredagsvaflene kan bli til fredagsdart, og julebord til rappellering i foajeen, bowling eller varm suppe etter skitur i marka.
Og kurs og konferanser i arbeidsgivers regi kan være om relevant kosthold, aktivitet eller forebyggende helseopplysning.
Endring av livsstil
Det er akkurat så enkelt og så vanskelig: Vi må slutte med noe, og erstatte det med noe annet. Bedre helse er endring av livsstil. Som ikke er det samme som godt betalte treningsøkter. Livstilsendringer har det kjennetegn at de påvirker hverdagen vår, sier Vedøy.
Utfordringen er endring. Og endring er ikke behagelig. Spesielt ikke den som skjer på jobben. Det finnes så uendelig mange aktiviteter å sette i gang med som inkluderer alle og enhver.
I det samme øyeblikk bedriftene klarer å finne et bredt utvalg av inkluderende aktiviteter sammen med de ansatte, så forsvinner også behovet for å hardtrening i arbeidstida.
- Spør Bedriftshelsetjenesten om det virkelige løftet for aktivitet. Da vil du få til svar at "alle skal med, slutter Vedøy.

Kjetil A. Vedøy

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen