Trafikkstøy kan forkorte liv

Etter luftforurensning er trafikkrelatert støy den største årsaken til helseplager fra omgivelsene.

Tekst: Grethe Ettung (2011)

 

Etter luftforurensning er trafikkrelatert støy den største årsaken til helseplager fra omgivelsene. 

Det viser en undersøkelse fra Verdens helseorganisasjon (WHO). WHO har for første gang tallfestet omfanget av helseskader fra trafikkrelatert støy i Vest-Europa. På bakgrunn av samleberegningene fra WHO har Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) bedt Nasjonalt folkehelseinstitutt beregne omfanget av støyplager, søvnforstyrrelser og hjertesykdom relatert til trafikkstøy i Norge.

Vil kartlegge helseskader Vi vet at støy plager mange mennesker, men det er ikke tallfestet hvordan støy fra trafikk forringer folks livskvalitet og helse. Dersom vi får kartlagt hvilke helseskader og hvor mange friske leveår som går tapt på grunn av trafikkstøy i Norge, vil det kunne bidra til at vi blir mer treffsikre i arbeidet med tiltak og virkemidler for å redusere trafikkstøy, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Støreduserende tiltak Støyreduserende tiltak i trafikksammenheng kan være legging av støysvake veidekker på norske veier, tiltak for økt salg av støyreduserende bildekk og kjøretøy, lavere fartsgrenser med mer. Flere tiltak må på plass dersom vi skal nå de nasjonale målene for støyreduksjon, sier Ellen Hambro. Regjeringens mål er at støyplagen skal reduseres med 10 prosent innen 2020 i forhold til nivået i 1999.

Les mer her 

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen