Sykefraværet noe ned

- Positivt og gledelig, er YS-leder Tore Eugen Kvalheims kommentar til nedgangen i sykefraværet.

Tekst: Grethe Ettung (2007)

- Positivt og gledelig, er YS-leder Tore Eugen Kvalheims kommentar til nedgangen i sykefraværet.  

Ferske tall fra Statistisk sentral­byrå viser at fra 2. kvartal 2006 til 2. kvartal 2007 har det totale sykefraværet gått ned fra 6,6 til 6,5 prosent. Det totale sykefraværet 2. kvartal 2007 er 7,6 prosent lavere enn det var 2. kvartal 2001, året da avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble inngått. - Dette er svært gledelig, først og fremst fordi vi har flere friske i arbeid. Vi tolker det slik at IA-avtalen virker bedre og bedre, og at virkemidlene, som tettere oppfølging av sykmeldte, nå gir positive utslag, sier Kvalheim.

Skeptisk til IA-rapport Rapporten: Intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv i praksis, hvor NOVA-forsker Torild Hammer hevder at IA-avtalen ikke har hatt noen effekt på endringer i sykefraværet, er Kvalheim mer skeptisk til. Hammer viser til 2004 hvor sykefraværet falt for første gang på ti år, mens det var en økning igjen i 2005. Hun mener nedgangen i fraværet i 2004 kan skyldes legenes sykmeld­ingspraksis. Den ble endret i juli 2004 til Medisinsk vurdering av arbeidsmulighet ved sykdom, eller såkalt aktiv sykmelding. Hammer vektlegger imidlertid at disse endringene i legenes sykemeldingspraksis er et resultat av IA-arbeidet og fokuset på sykefraværet. - Det er for så vidt positivt med en slik konklusjon, men hun bruker likevel avtalen i en negativ sammenheng, mener Kvalheim. - Sysselsettingen har økt, da må vi også tåle en økning i sykefraværet, men vi har ikke fått gjennomslag for denne tanken, påpeker YS-lederen. I Sverige truer statsminister Fredrik Reinfeldt med lavere sykelønn for å få svenskene tilbake i jobb, ifølge Aftenposten. - Dette er som et ekko fra den debatten vi hadde i fjor, at det å bruke pisken er det eneste egnede virkemiddelet. Jeg mener det er et dårlig tiltak for å få ned sykefraværet. Dessut­en tyder det på en mangelfull dialog med arbeidslivets parter, konstaterer Kvalheim.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen