Syke av dårlige ledere

Kvinner og menn reagerer ulikt på forskjellige krav i arbeidslivet. En dansk undersøkelse viser at kvinner blir langtidssykmeldte av dårlige ledere, mens menn reagerer på høye følelsesmessige krav med sykdom.

Tekst: Turid Børtnes (2006)

 

Kvinner og menn reagerer ulikt på forskjellige krav i arbeidslivet. En dansk undersøkelse viser at kvinner blir langtidssykmeldte av dårlige ledere, mens menn reagerer på høye følelsesmessige krav med sykdom.

Undersøkelsen, som er foretatt av det danske Arbejdsmiljøinstituttet, har tatt utgangspunkt i et representativt utvalg av den danske befolkningen som er fulgt i en periode på halvannet år. I løpet av denne perioden var 7 prosent av deltakerne langtidssykmeldt minst en gang, det vil si sykmeldt i minst åtte uker.

Ukjent for forskerne Forsker Thomas Lund, som har ledet undersøkelsen, sier at det er nytt for forskerne at dårlig ledelseskvalitet kan være direkte årsak til lengre tids sykdom blant kvinner. Og at høye følelsesmessige krav hos menn kan føre til sykdom. Ledelseskvalitet ble målt ved i hvilken grad ens nærmeste leder tar det alvorlig når medarbeideren er utilfreds i jobben, eller om lederen klarer å løse konflikter - også mellom medarbeidere. Upresise og mot­stridende beskrivelser av arbeids­­­­oppgaver og forventninger og det å ikke bli sett med de ressurser en har, samt lav belønning i arbeidet er også syk­domsskapende.

Følelsesmessige krav Følelsesmessige krav dreier seg om medarbeideren utsettes for følelsesmessige påkjenninger, krav om å måtte skjule egne følelser eller krav om følelsesmessig involvering. Det kan for eksempel være politifolk som kommer først til en alvorlig ulykke, butikkansatte som overhøvles av frustrerte kunder eller sjefen som er nødt til å si opp ansatte. Den danske undersøkelsen viser altså at kvinner reagerer mest på dårlig lederskap, mens menn blir syke av det som dreier seg om følelser. Både menn og kvinner som opplever slike påkjenninger i arbeidet har mer enn dobbelt så høy risiko for lengre tids sykdom i forhold til dem som slipper dette.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen