Studenter praktiserer i lokale fiskeribedrifter

Studenter ved Norges fiskerihøgskole skal få praksisplasser på fiskeri- og havbruks­bedrifter i lokalsam­funn i Troms.
Tekst: Grethe Ettung  (2006)
Studenter ved Norges fiskerihøgskole skal få praksisplasser på fiskeri- og havbruks­bedrifter i lokalsam­funn i Troms.
- Det har lenge vært et ønske både fra studentene, de vitenskapelig ansatte og bedriftene i næringen om etablering av praksisplasser, sier prosjektkoordinator Ingvild Sørensen. - Vi har fått tilsagn om 1,3 millioner kroner til prosjektet fra Kommunal- og regionaldepartementet. En del av pengene vil vi gi som stipend til studentene som skal ut i praksis. Det betyr reduserte utgifter for bedriftene som tilbyr praksisplasser, opplyser Sørensen. Ikke obligatorisk Prosjektet har fått navnet Internship (eng. arbeidspraksis) og er hentet fra et universitet i Canada som Norges fiskerihøgskole/Universitetet i Tromsø samarbeider med. Praksisen er ikke obligatorisk, og studentene må ta permisjon fra studiet fra tre til 12 måneder. I tillegg må de skrive et motivasjonsbrev til ledelsen om hvorfor de ønsker å koble teori og praksis og hva det er som motiverer dem til å gå ut i praksis - Vi legger bevisst opp til en konkurransesituasjon studentene imellom, sier Sørensen. - Det er den enkelte bedrift som til slutt avgjør hvilke studenter de vil satse på via en intervjurunde. Aktuelle studenter har fortrinnsvis startet på mastergraden (bachelor 3 år + 2 år master) og studerer alt fra fiskerifag (tidl. fiskerikandidat) til fiskehelse, marin bedriftsledelse og økonomi og administrasjon, sier Ingvild Sørensen. Bidrar til rekruttering - Bedriftene vil være lokalisert i småsamfunn, hovedsaklig i Troms. Kommunene Lyngen, Skjervøy og Karlsøy er mulige lokaliseringssteder. Vi ønsker imidlertid også å komme i kontakt med bedrifter flere steder i landet, fortsetter Sørensen. - Det er viktig å bidra til rekruttering av høyt utdannet arbeidskraft innen fiskeri- og havbruksnæringen i lokalsamfunn. Dette kan på sikt gjøre sitt til å sikre bosettingen på mindre steder, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga i en pressemelding. - Vi synes det er veldig positivt at vi får denne støtten fra departementet. Bedriftene får dermed anledning til å profilere seg og skaffe seg et nettverk blant studentene. Vi tror også at studentene vil tilføre bedriftene ny og fersk kompetanse. Dette er et prosjekt som vil være til nytte både for studenter og bedrifter, poengterer Ingvild Sørensen.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen