Strid om forflytning av pasienter

To fysioterapeuter som daglig arbeider med forflytningsteknikk i helseinstitusjoner, er fortvilet over en ny video utgitt av Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.

Tekst: Turid Børtnes (2001)

Fagfolk fortviler

To fysioterapeuter som daglig arbeider med forflytningsteknikk i helseinstitusjoner, er fortvilet over en ny video utgitt av Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.

  • Tittelen på videoen er Forflytning ved hjerneslag, men denne videoen viser slett ikke forflytning, men derimot løfting av slagpasienter, sier bedriftsfysioterapeut Thurid Vold ved Diakonhjemmet sykehus og Per Halvor Lunde som blant annet har utarbeidet moderne metoder for riktig forflytning av pasienter.

De to har i en årrekke arbeidet for at helsepersonell skal ta i bruk forflytningsmetoder som blant annet innebærer bruk av lett tilgjengelige, moderne hjelpemidler og som aktiviserer pasientene mest mulig. Dermed blir forflytningen behageligere for pasientene og den reduserer risikoen for belastningsskader hos personellet.

De to fagfolkene opplyser at produsenten av videoen er oppfordret til å trekke den tilbake av faglige grunner. I instruksjonsheftet som følger med står det også at den bygger på gammeldagse metoder.

I stedet anbefaler de en helt ny video som viser hvordan en slagenhet på Diakonhjemmets sykehus arbeider i et tverrfaglig team. Den viser forflytningskunnskap i praksis etter moderne metoder og Arbeidsmiljølovens forskrifter.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen