Steinstøv gir tannskader

Det er nå påvist gjennom forskning at personer som er utsatt for mye hardt støv på arbeidsplassen over lengre tid, kan få unormalt mye slitasje på tennene og dermed behov for dyr tannbehandling. Men likevel dekkes ikke slike skader over folketrygden.

Tekst: Turid Børtnes (2002)

 

Det er nå påvist gjennom forskning at personer som er utsatt for mye hardt støv på arbeidsplassen over lengre tid, kan få unormalt mye slitasje på tennene og dermed behov for dyr tannbehandling. Men likevel dekkes ikke slike skader over folketrygden.

Prosessindustriens Landsforening (PIL) og LO har søkt Sosial- og helsedepartementet om at industriarbeidere får støtte til slik tannbehandling, men fått avslag. - Dette er noe vi akter å gå videre med, denne saken synes vi ikke har fått tilstrekkelig grundig behandling, sier Vemund Digernes, fagsjef for arbeidsmedisin i PIL. Denne typen tannskader har vært kjent som et allment problem i mange år, nå er det også bekreftet gjennom forskning.

Fant slitasje To forskere ved henholdsvis SINTEF og Universitetet i Oslo har undersøkt nærmere 200 arbeidere i bergverksbedriften Olivin i Nord-Norge. - De fant unormal tannslitasje hos mange, opplyser Digernes. Det viste seg at graden av slitasje hadde sammenheng med hvor mye hardt støv de enkelte ble eksponert for og hvor mange år de hadde jobbet ved bedriften og dermed blitt utsatt for støvet. Tilsvarende undersøkelser i andre land viser at det er hardt støv med store partikler, for eksempel mineralstøv fra kvarts, som gir mest slitasje. Mykt støv gir ikke så store skader. Digernes presiserer at problemet ikke bare er knyttet til helt spesielle bergverksbedrifter, det gjelder like mye tunnelarbeidere, steinhuggere og andre som er utsatt for hardt steinstøv. Skadene arter seg gjerne som unormal slitasje av tyggeflaten på tennene.

Nekter støtte Sosial- og helsedepartementets begrunnelse for å ikke ville støtte behandling av denne typen tannskader er at skader på tennene kan ha mange andre årsaker enn støv, for eksempel mye mineralvann og søtsaker. Det vil derfor være vanskelig å påvise hva som er årsak til skadene. Slike skader kan fortsatt dekkes gjennom yrkesskadeforsikringen, men fordi kravene til bevis er langt strengere der enn i folketrygden, viser det seg vanskelig å få dekning. Digernes opplyser at tilsvarende skader dekkes i Danmark. Det var opprinnelig Arbeidstilsynet som tok opp saken etter at en arbeider med tannskader hadde reist erstatningssak.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen