Skoleelevers egenkontroll

Norske skoleelever har et elendig arbeidsmiljø, og de omfattes ikke av noen arbeidsmiljølov, bare en forskrift. Men nå er det laget et vellykket internkontrollsystem for grunnskoleelever som elevene selv kan bruke.

Tekst: Turid Børtnes (2000)

Prosjektet, som har pågått i en periode på tre år i Bamble i Telemark, har resultert i en HMS-perm som har vært prøvd ut gjennom et helt skoleår. Dette internkontrollsystemet er basert på samme metodikk som ligger til grunn for IK-systemet som benyttes i arbeidslivet, men det er elevene selv som bruker og vedlikeholder det.

Vellykket

Reidar Fosse, leder for prosjektet, forteller at utprøvingen av HMS-permen viser at elevene både forstår og bruker systemet uten at lærerne trenger å bruke mye tid på IK-arbeid generelt eller å følge opp elevene.

Elevenes arbeidsmiljø, både det fysiske og det psykososiale, blir kontrollert og utbedret etter et system som også er i tråd med de krav som stilles i Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. Systemet er utviklet på Langesund barneskole med to andre skoler som referanser.

  • Egentlig var prosjektet ferdig nå, opplyser Fosse, men det gjenstår blant annet å lage et system for oppdatering av HMS-permen, oversette den til nynorsk og lage et forenklet HMS-hefte for 1.- 3. klasse. Permen må også godkjennes av Nasjonalt læremiddelsenter.

Fosse kommer derfor til å fortsette som leder for prosjektet i et halvt år til i halv stilling.

Billig HMS

Hensikten med prosjektet er å lage et system som kan brukes ved alle grunnskoler i landet, samt at det kan videreutvikles for å tilpasses videregående skoler.

  • Prisen bør i hvert fall ikke være til hinder for slik spredning, hver klasse vil behøve en perm som vil koste ca 125 kroner, opplyser Fosse. Det er også planlagt å lage en liten videofilm på 12-15 minutter som skal følge permen. Den skal vise lærere og elever hvor enkelt systemet fungerer.

Edel Haukeland, direktør i grunnskoleavdelingen i Kirke, utdannings- og forskningsdepartementet opplyser at prosjektets skjebne ikke er endelig avgjort. Hun vil ha politikerne på banen og håper at avgjørelsen blir tatt i løpet av mars, slik at prosjektet kan være klart til høsten.

Prosjektet er blitt etablert og finansiert i samarbeid med tre departement, prosessindustrien i Grenland, Gjensidige Forsikring, Bamble kommune og utdanningsdirektøren i Telemark.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen