Skal møte en dør - ett velferdskontor

Får statsråd Dagfinn Høybråten det som han vil, skal dagens trygdekontor, arbeidsformidling og sosialkontor erstattes av ett kontor.

Tekst: Turid Børtnes (2005)

Får statsråd Dagfinn Høybråten det som han vil, skal dagens trygdekontor, arbeidsformidling og sosialkontor erstattes av ett kontor.

Regjeringens forslag om ny arbeids- og velferdsforvaltning, som har vært utredet siden 2001, innebærer ett felles arbeids- og velferdskontor i hver kommune. Her skal innbyggerne kunne henvende seg enten det gjelder statlige tjenester som arbeidsformidling og trygd eller økonomisk sosialhjelp, som fortsatt skal være kommunal.

- Stor utfordring - Brukerne skal få en person å forholde seg til, men vi kan ikke forvente at alle ansatte skal kunne ta seg av alle saker eller svare på alle typer spørsmål enten det dreier seg om trygderettigheter, arbeidsmarked eller sosialhjelp, sier prosjektdirektør Lars Wilhelmsen i Arbeids- og sosialdepartementet. Utfordringen blir å skape et samarbeid som ivaretar brukernes rettigheter og som tar hensyn til personvernet. Derfor må det avklares i hvilken grad opplysninger kan gis videre fra en instans til en annen. Både informasjonsflyten og personvernet må sikres slik at brukeren får den hjelpen og bistanden vedkommende har behov for. Dette vil nødvendigvis kreve lovendringer, opplyser Wilhelmsen. Systemet har vært prøvd ut i flere kommuner allerede og erfaringene er gode. Saksbehandlerne melder tilbake at de blir nødt til å finne løsninger der og da, "fordi det nå ikke er noe annet sted å sende folk."

Ingen sies opp 700.000 personer i yrkesaktiv alder står nå helt eller delvis utenfor arbeidslivet med offentlige stønader som viktigste inntekt. Dagens tredelte organisering av velferdsforvaltningen er ikke tilpasset brukernes behov for et helhetlig tilbud. Målet er å få folk raskere tilbake i arbeid eller en raskere avklaring av andre tiltak hvis de ikke kan komme tilbake til arbeidslivet. Den omfattende reformen vil medføre en viss rasjonaliseringsgevinst, men prosjektdirektøren bedyrer at ingen skal sies opp som en følge av omorganiseringen. - Den administrative effekten skal komme brukerne til gode. Det skal skje i form av bedre service, økt oppfølging og bedre måloppnåelse.

Snarlig avklaring Omorganiseringen innebærer en forpliktende samarbeidsavtale mellom kommune og stat når det gjelder samlokaliseringen av velferdsforvaltningen. Dette samarbeidet vil bli lovpålagt, og langt tettere enn det som for ett år siden ble foreslått av Rattsø-utvalget. Den nye statlige velferdsetaten skal også ta seg av gjennomføringen av pensjonsreformen. Kommunene beholder ansvaret for sosiale tjenester. Valg av organisasjonsmodell blir avklart når saken kommer opp i Stortinget på forsommeren. Siden det var et samlet Storting som ba om å få utredet en felles etat i 2001, er det sannsynlig at tidsplanen holder, selv ved et eventuelt regjeringsskifte. Målet er at arbeids- og velferdskontorene skal være på plass i alle landets kommuner innen 2010. Arbeidsmiljø nr. 4-2005

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen