Senskader ved strømulykker

I Norge har vi nærmere 3.000 strømulykker i året.

Tekst: Grethe Ettung (2008)

 

I Norge har vi nærmere 3.000 strømulykker i året. 

Strømulykkene kan forårsake akutte skader som hjertestans og forbrenninger. I tillegg kan det forekomme senskader som muskel- og skjelettplager, og skader på nervesystemet, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Det er viktig å følge opp pasienter som har vært utsatt for strømulykker, både akutt og i forhold til kroniske helseeffekter.

Senskader - Akutte helseeffekter av strømulykker kjenner store deler av helsevesenet til, senskader derimot er generelt mindre kjent, spesielt dårlig er kjennskapen ved sykehusene, sier Bo Veiersted, forsker ved STAMI. Han er derfor godt fornøyd med at denne typen informasjon nå ser ut til å nå medisinske miljø som bedriftshelsetjenestene og akuttavdelingene. Sammen med psykolog Lars Ole Goffeng har Veiersted kartlagt forekomsten av strømulykker i en rekke norske bedrifter. I samarbeid med en indremedisiner, en arbeidsmedisiner og bransjen selv har de utarbeidet en kunnskapsoversikt over helseeffekter, spesielt senskader, etter strømulykker. Det kan by på problemer å knytte senskader til strømulykker fordi de kan utvikle seg etter en symptomfri periode.

Utstrakt samarbeid Sammen med bransjen har Goffeng og Veiersted også utarbeidet en informasjonsside om strømskader: www.stami.no/stromskader. I tillegg har de laget informasjonsmateriell til elektrikere og til bedrifter, og de kommer med anbefalinger overfor sykehusene når det gjelder behandling. Arbeidet har medført et utstrakt nordisk samarbeid, både gjennom kontakt med styresmakter, bransjeorganisasjoner og helse- og forskningsmiljø i Norden. Sammen med Norsk Førstehjelpsråd er disse anbefalingene blitt harmonisert med anbefalingene i Førstehjelpshåndboken. I samarbeid med Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral og Ambulansetjenesten jobbes det nå for en tilsvarende harmonisering. For dem som blir utsatt for strømulykker er det avgjørende at de får koordinert behandling i alle ledd.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen