Senket sykefraværet med 21 prosent

Fra å ha et rekordhøyt sykefravær er Tromsø Skipsverft blitt blant de beste i klassen. På ett og et halvt år senket de sykefraværet med 21 prosent.

Tekst: Christer Pedersen og Ann Sissel Jenssen (2002)

 

Fra å ha et rekordhøyt sykefravær er Tromsø Skipsverft blitt blant de beste i klassen. På ett og et halvt år senket de sykefraværet med 21 prosent. Høsten 1999 slet Tromsø skipsverft med skyhøyt sykefravær. Fraværsprosenten var på nesten 13 prosent, og ledelsen så seg nødt til å gjøre noe. Løsningen ble et samarbeid med bedriftshelsetjenesten "sjøsatt" på vårparten år 2000.

  • Vi satte søkelyset på problemene som lå bak det høye fraværet. Sammen med de ansatte og bedriftshelsetjenesten klarte vi å få ned fraværet med en femtedel, sier Roy Andreassen, personalansvarlig ved skipsverftet. Resultatene lot ikke vente på seg. Allerede etter ett år hadde tallet falt til under ni prosent. - Utviklingen har fortsatt. Uten å ha klare tall per i dag vil jeg si at tallet er lavere i dag, sier Andreassen. Og det er ikke store tingene som må forandres for at sykefraværet skal synke. Andreassen peker på så enkle ting som å kjøpe større kjeledresser slik at det blir plass til knebeskyttere, eller å kjøpe lettere verktøy og sveiseutstyr.

Enkle ting - Jeg kan nevne mye som er med på å senke fraværet - fra bedre rensing av drikkevannet til å bruke lettere hjelmer, sier Andreassen. Men det viktigste er å få med de ansatte og endre deres holdning til eksempelvis bruk av verneutstyr og arbeidsmetoder. Det verftet rent konkret gjorde var noe så enkelt som å gjøre arbeiderne bevisste på hvordan kroppen fungerer. - Vi sendte de ansatte på kurs i ergonomi, det vil si hvordan man beveger seg, og i kosthold. Og det ga resultat nesten med en gang, sier Andreassen. Dialogen har vært tett med de ansatte og deres representanter. Krafttaket mot sykefraværet ville ikke vært mulig å gjennomføre uten deres deltakelse, mener han.

Positive ansatte Inne i platehallen på skipsverftet treffer vi Barry Muhammed og Tor Bjørstad. Begge to mener at tiltakene som er satt i verk for å få ned sykefraværet er positive. - Vi har helt klart blitt flinkere å bruke verneutstyr og å løfte og bevege oss rett. Nå løfter vi med maskiner og ikke med håndkraft, forteller Muhammed. De ansatte har fått gå på kurs for å lære seg arbeidsteknikker, ernæring og trim. - Vi har lært mye på kursene og folk er blitt mer positive. Og det blir bare bedre og bedre, sier Muhammed.

Mer bevisste Det samme mener kollega Bjørstad. - Det er blitt bedre på mange områder selv om det ikke er noen revolusjonerende ting som har skjedd, sier Bjørstad. Sykefraværet er fortsatt høyt til tider, men samtidig er de ansatte blitt mer bevisste, og det er positivt at ledelsen har tatt tak i problemene og involvert oss. Det er ingen vanskeligheter med å fylle ut skjemaer over arbeidssituasjonen, sier Bjørstad.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen