Rystende om vikarer

Svenske vikarer og korttidsansatte har det så dårlig på grunn av sine usikre arbeidsforhold at de har det som kalles økonomisk stress.

Tekst: Morten Dahl (2001)

Svenske vikarer og korttidsansatte har det så dårlig på grunn av sine usikre arbeidsforhold at de har det som kalles økonomisk stress. I en spørreundersøkelse blant nærmere 800 vikarer og korttidsansatte i det offentlige, opplyste fire av 10 at de hadde hatt problemer med å få leiekontrakt for sitt boforhold. Videre svarte seks av 10 at de hadde vanskeligheter med å få banklån, og fem av 10 hadde sagt opp sin TV-lisens eller avis for å få pengene til å strekke til.

  • I tillegg rammes denne typen arbeidstakere oftere av psykiske og fysiske problemer. Mage- og ryggproblemer er vanlig. To av tre opplever trøtthet og håpløshet, sier professor Gunnar Aronsson ved Arbetslivsinstitutet, som har stått bak undersøkelsen.

Det finnes over 100.000 svensker med såkalt tilfeldige jobber, og de fleste av dem er kvinner i det offentlige.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen