Røyking øker følsomheten for støy

De som røyker er mer utsatt for hørselsskader som følge av støyeksponering enn ikke-røykere. Det viser en svensk studie.
(2005)
De som røyker er mer utsatt for hørselsskader som følge av støyeksponering enn ikke-røykere. Det viser en svensk studie.
Hvorfor kan noen jobbe i støyende omgivelser i 40 år uten å få hørselsskader mens andre får store hørselsskader allerede etter fem år? Overlege Per-Inge Carlsson ved Audiologiska kliniken, Universtitetssjukhuset i Örebro har jaktet på faktorer som har betydning for individuell støyfølsomhet. Studier har vist at både arv og miljø har betydning for om man får hørselsskader. Det er blant annet påvist at kombinasjonen av kjemikalier (for eksempel løsemidler og tungmetaller) og støy øker risikoen for støyskader. Studier av medfødt hørselstap har ført til funn av mer enn 90 "hørselsgener". Carlsson fant ingen forskjeller mellom gruppene da han undersøkte forekomst av ulike genvarianter av et par hørselsgener. Først da han så på røykevanene til industriarbeiderne, fant han en forskjell. Det var langt flere røykere i den støyfølsomme gruppen. Videre studier viste at det å røyke og i tillegg mangle ett av genene som produserer antioksidanter, økte støyfølsomheten ytterligere. Omtrent halvparten av befolkningen mangler et slikt gen. Per-Inge Carlsson presenterte nylig sine funn på et seminar ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt. Arbeidsmiljø nr.7 - 2005

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen