Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Har du 8 minutter?

Verdensdagen for psykisk helse markeres 10. oktober hvert år, og årets tema er "Vi trenger å snakke mer sammen- # gi8 minutter!"- I år handler det om å skape møteplasser for å hindre ensomhet og utenforskap.  

Verdensdagen for psykisk helse minner oss på at alle har en psykisk helse og at dette en felles sak- det kan ramme oss alle. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?  

Har du 8 minutter?

Årets kampanje har et viktig budskap hvor det handler om 

  •  Å skape tid til å gi hverandre nok oppmerksomhet og omtanke slik at alle føler seg verdifulle.  
  • Å jobbe kontinuerlig med å normalisere at alle har en psykisk helse, bidrar til å hindre tabuer og skam noe vi vet fører til økt produktivitet og meningsfullhet.  

Dersom vi alle jobber med overstående punkter, har det både en individuell og samfunnsmessig vinning. Det anslås at psykiske helseproblemer koster det norske samfunnet milliarder årlig, både i form av sykefravær, redusert arbeidskapasitet, og direkte helsekostnader. Ifølge Folkehelseinstituttet er rundt 15-20 % av den voksne befolkningen til enhver tid rammet av psykiske helseplager som angst og depresjon. Hva om vi kan se om arbeidsplassen kan være et ledd i at individene får det bedre? 

 

YS Arbeidslivsbarometer 2024: Psykisk helse på arbeidsplassen 

YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund) arbeidslivsbarometer for 2024 viser til at arbeidstakere er stadig mer bekymret for egen helse og egen arbeidskapasitet, samt at arbeidstakere rapporterer lavere tilhørighet og trygghet på arbeidsplassen. Ifølge verdensdagen for psykisk helse så opplever 1 av 3 personer under 44 år lite mening med livet og dårlig livskvalitet.  

I tillegg så viser Perspektivmeldingen 2024 at nåtidens raske samfunnsutvikling med både digitalisering og automatisering vil forandre arbeidsmarkedet radikalt, og selv om teknologi kan redusere noen typer arbeidsrelatert stress, spås det at disse kan skape nye typer belastninger, som isolasjon, teknostress og stadig krav om å være tilgjengelig - men kun knyttet til direkte arbeidsoppgaver. Dette kan forsterke psykiske helseproblemer, særlig blant yngre arbeidstakere. 

Dette er all grunn til bekymring, men ved å jobbe bevist og systematisk helsefremmede på arbeidsplassen, vil det kunne bidra til både kartlegge risikoer, igangsette tiltak samt muliggjøre å evaluere de igangsatte tiltakene. For arbeid og psykisk helse henger tett sammen. Gode arbeidsforhold kan ha en beskyttende effekt på den psykiske helsen, mens dårlige arbeidsforhold kan forverre den. 

 

Men hva skal arbeidsplassen gjøre?  

Selv hvor viktig og omtenksomt vi syns det er at kollegaene på selvstendig grunnlag tar ansvar for hverandre, mener vi likevel at det i et bedriftsperspektiv også er et organisatorisk og systematisk ansvar hos den enkelte leder. For å skape et godt arbeidsmiljø er det viktig at arbeidsgivere ikke bare tilrettelegger for fysisk helse, men også skaper rom for samtaler om psykisk helse. Under kan du finne 3 anbefalinger som vil være nyttig at en arbeidsgiver følger.  

 

  1. Økt bevissthet om psykisk helse på arbeidsplassen – Flere arbeidsgivere erkjenner nå betydningen av å ivareta ansattes mentale velvære. Dette kan bidra til økt produktivitet, lavere sykefravær og et bedre arbeidsmiljø. Hva kan dette bety i din bedrift?
  2. Skape formelle og uformelle møteplasser - Arbeidsgivere må sørge for at det finnes formelle møter hvor alle arbeidstakere får mulighet til samme informasjon og mulighet for kommunikasjon med hverandre. Er du sikker på at alle dine ansatte får taletid og føler seg velkommen på møtene?  De uformelle møteplasser bør være arenaer og rom hvor ansatte kan ha uformelle prater. 
  3. Ha gode planer for kontakt og kommunikasjon med de ansatte. Sørg for at du som leder har systemer eller rutiner som hjelper det til å sikre at du ser alle du har ansvar for. Har du for eksempel satt av tid til hver ansatt en gang i måneden, kvartalet eller halvåret? Sørg for å still gode spørsmål- «hvordan har du det?»
  4. Hjemmekontor og fleksibilitet – Fleksible arbeidsordninger har økt i kjølvannet av pandemien, kan både være en fordel og en utfordring. Mens mange opplever større frihet, kan det også føre til ensomhet og mindre sosial støtte, som igjen påvirker den psykiske helsen. Her må arbeidsgivere ha gode prosedyrer og rutine på å følge opp kollegaer på hjemmekontor? Hvordan ser vi hverandre når alle sitter på hvert sitt hjemmekontor?   

 

En oppfordring til handling 

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer.  

  • Spør på arbeidsplassen din om det finnes en strategi for å jobbe godt og systematisk med psykisk helse. 
  • Jobb med at det skal være trygt å være sårbar på din arbeidsplass- det skjer oss alle. 
  • Vær en kollega som ser andre- og ta kontakt om du er usikker på hvordan din kollega har det.  

I følge forskning så er 8 minutter alt som skal til for å føle seg sett og ivaretatt. (8 minutter er mindre tid enn det tar å scrolle 4 Reels på Instagram eller facebook!)  

 

Fakta om utenforskap og ensomhet

  • Verdensdagen for psykisk helse markeres den 10. oktober, og er en internasjonal FN-dag for å skape bevissthet om psykisk helse. Mental Helse koordinerer kampanjen på oppdrag fra Helsedirektoratet
  • Mer enn en tredjedel av alt sykefravær skyldes psykiske helseplager
  • 86 000 personer opplever alvorlig mobbing på jobb hver måned
  • Personer som er åpne om psykiske helseutfordringer i jobbsøknaden, får 27 prosent færre innkallinger til intervju
  • Tilhørighet på jobb har mer å si for trivselen enn både lønn og anerkjennelse
  • Arbeidsplasser med et stort mangfold av mennesker yter bedre, er mer kreative og har en mer variert arbeidshverdag

Kilde: Verdensdagen.no

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Er din lille bedrift innenfor det nye regelverket?

25 oktober 2023

Fra og med 1. januar 2024 endres Arbeidsmiljølovens kapittel 6 om Verneombud. Dette gjøres for å styrke vernetjenesten og understreker viktigheten av denne rollen i arbeidslivet. Det er tre endringer som kommer.

Scroll til toppen