Positiv isocyanat-undersøkelse fra Sverige

Positivt overraskende. Det er hovedkonklusjonen i en undersøkelse om isocyanater ved svenske bilverksteder. Innholdet av isocyanater lå ved alle målingene under 20 prosent av tillatt øvre grense etter fem minutters eksponering.

Tekst: Morten Dahl (2001)

Positivt overraskende. Det er hovedkonklusjonen i en undersøkelse om isocyanater ved svenske bilverksteder. Innholdet av isocyanater lå ved alle målingene under 20 prosent av tillatt øvre grense etter fem minutters eksponering.

Isocyanater har lenge blitt sett på som vår tids asbest. Det er dermed svært gledelige resultater IVL Svenska Miljøinstitutet AB kan legge fram fra målinger i 20 bilverksteder i Stolckholmstraktene.

 

Bilbransjen

Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Arbeidsmiljøverket, og formålet var å finne ut i hvilken grad isocyanater spres seg i verkstedslokalene. Bilbransjen er en av flere bransjer som er belemret med disse farlige stoffene.

Bare ved fire av de i alt 20 verkstedene har isocyanater spredt seg fra der hvor det varme arbeidet ble utført til andre arbeidsplasser i samme verkstedslokale. Og det gledelige er: I alle tilfellene lå innholdet av de farligste stoffene under 20 prosent av tillatt grenseverdi for fem minutters eksponering.

 

Normal aktivitet

Det ble foretatt målinger på fem ulike steder i verkstedslokalene, en i røyken fra det varme arbeidet, som for eksempel sveising eller sliping av karosseri, og fire andre steder der eventuelt nedfall kunne komme. Det var viktig på undersøkelsestidspunktet at det var normal aktivitet i lokalene.

Det positivt overraskende ved undersøkelsen er at innholdet av isocyanater i røyken fra de varme arbeidene var mindre enn ved foregående undersøkelser. Årsaken til dette, er trolig at målingene nå ble foretatt i bedrifter hvor det er punktavsug. Det var ikke tilfellet ved tidligere undersøkelser.

 

Punktavsug

En annen konklusjon er at punktavsug synes å langt større effekt enn vanlig ventilasjon, selv om dette vil ha betydning for isocayanatspredningen utover i lokalet. For de som jobber med varme arbeider, er korrekt bruk av åndedrettsvern en forutsetning for at jobben blir gjort uten helsemessige konsekvenser.

Symptomene på eksponering av isocyanater er tett nese, hodepine og annen uvelhetsfølelse. I verste fall kan det oppstå astma.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen