Penger til Åsta-prosjektet

Undersøkelsen om eksponering for icosyanater og helseplager etter Åsta-ulykken er ett av fire prosjekt som har fått støtte fra Statoils forskningsfond.

Tekst:  Morten Dahl (2000)

Undersøkelsen om eksponering for icosyanater og helseplager etter Åsta-ulykken er ett av fire prosjekt som har fått støtte fra Statoils forskningsfond. Fondet deler i år ut 280.000 kroner til prosjekter som kan ha betydning for arbeidsmiljø og helse.

Statoils forskningsfond har siden starten for sju år siden delt ut 7,5 millioner kroner til prosjekter som har med arbeidsmiljø og helse å gjøre. Bakgrunnen for å opprette fondet var et ønske om å forebygge mulige yrkesskader og yrkessykdommer i forbindelse med petrokjemisk virksomhet. Prosjekter som i særlig grad har omhandlet kreft, allergi og sykdommer forårsaket av olje, oljeprodukter eller kjemikalier er blitt prioritert.

 

Yrkesastma

Blant årets vinnere finner vi altså undersøkelsen om mulige icosyanateksponeringer mot hjelpemannskaper etter Åsta-ulykken i januar i år. Det er Elverum Felles Bedriftshelsetjeneste og Arbeidstilsynet som står bak prosjektet, som er blitt tildelt 30.000 kroner.  Det er første gang et slikt prosjekt har sett dagens lys i Norge.

Institutt for Indremedisin ved Universitetet i Bergen får 90.000 kroner til å se nærmere på yrkesastma i en norsk generell befolkning, som er tittelen på prosjektet. Det er professor Per Bakke som står bak dette prosjektet.

Britt G. Randem ved Rikshospitalet har fått 100.000 kroner til å studere krefthyppighet og dødelighet hos norske asfaltarbeidere. Prosjektet fikk også i fjor 100.000.

Seksjonsleder Oscar Espeland ved yrkes- og miljøavdelingen ved Telemark Sentralsykehus får 60.000 kroner til å forske på metodeinnarbeiding for prøvetaking av løsemidler i utåndingsluft hos eksponerte arbeidstakere.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen