Nytt om regler

Redusert arbeidstid. Nye hjelpemidler for kommunalt sikkerhetsarbeid. Enkelt å kjøpe FN-godkjente klimakvoter. Europeisk risikovurderingskampanje.

Tekst: Grethe Ettung (2008)

Arbeidstilsynet

REDUSERT ARBEIDSTID Fra 1. juli har arbeidstakere som har fylt 62 år rett til redusert arbeidstid dersom arbeidstidsreduksjonen kan bli gjennomført uten vesentlig ulempe for virksomheten. Seniorene skal slippe å vise til særskilte behov for å få rett til å arbeide redusert tid. Det vil være tilstrekkelig å vise til at en har fylt 62 år. Tidligere måtte man grunngi søknad om redusert arbeidstid med "helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner".

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

NYE HJELPEMIDLER FOR KOMMUNALT SIKKERHETSARBEID Hvert år skjer det ulykker med personskader og tap av materielle verdier i kommunale bygninger. I mange kommuner er sikkerhetsarbeidet preget av manglende systematikk og helhetstenkning. Landets kommuner får nå gratis tilgang til metodikk og praktisk verktøy som kan bidra til å forbedre sikkerheten i kommunale bygg. I temaveilederen "Systematisk sikkerhetsforvaltning i kommunale bygg" presenteres metodikk og praktisk verktøy som kan bidra til å forenkle og forbedre sikkerhetsarbeidet i kommunene.

Statens forurensningstilsyn

ENKELT Å KJØPE FN-GODKJENTE KLIMAKVOTER Andre oktober lanserte SFT en nettløsning på www.sft.no/co2 hvor privatpersoner og virksomheter kan kompensere for klimagassutslippene sine ved å kjøpe klima­kvoter. - Klimaendringene er den alvorligste trusselen menneskeheten står overfor. Det viktigste er selvsagt å redusere de faktiske utslippene. Nettstedet et tilbud til privatpersoner og bedrifter som ønsker å kompensere for utslipp de ikke klarer å unngå, sier SFT-direktør Ellen Hambro. Tjenesten er utviklet av SFT på oppdrag fra Miljøverndepartementet.

Næringslivets sikkerhetsorganisasjon

EUROPEISK RISIKOVURDERINGSKAMPANJE Uke 43 startet en europeisk informasjonskampanje med fokus på risikovurdering i små og mellomstore bedrifter, og hvor Norge er med. Kampanjen er et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Som et ledd i kampanjen har Arbeidstilsynet i år satt i gang et pilotprosjekt med fokus på risikovurdering rettet mot små og mellomstore bedrifter. 2008 blir året for kartlegging av enkeltvirksomheter og ulike bransjer, mens selve Arbeidstilsynets pilotprosjekt gjennomføres av regionkontorene Østfold/Akershus, Oslo og Vestlandet.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen