Nytt om regler

Allmenngjøringsforskrift. Revidert forskrift om elektrisk utstyr. Småelektronikk må ikke kastes i søpla. Forbud mot deponering av nedbrytbart avfall. NSO faghefter.

(2009)

Arbeidstilsynet: Allmenngjøringsforskrift

Forskriften gjelder delvis allmenngjøring av Verkstedsoverenskomsten i skips- og verftsindustrien, og trådte i kraft 1. desember 2008. Forskriften gjelder lønns- og arbeidsvilkår for alle arbeidstakergrupper i virksomheter innenfor skips- og verftsindustrien. Det vil si faglærte og ufaglærte arbeidstakere som utfører produksjons-, montasje- og installasjonsarbeid i skips- og verftsindustrien.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap: REVIDERT FORSKRIFT OM ELEKTRISK UTSTYR

Den reviderte forskriften om elektrisk utstyr trådte i kraft 31. oktober 2008. Formålet med forskriften er å sikre at elektrisk utstyr ikke medfører fare, og sikre en hensiktsmessig grad av elektromagnetisk kompatibilitet. Forskriften henvender seg hovedsakelig til produsenter, importører og andre markedsførere av elektrisk utstyr og fastsetter de sentrale kravene til sikkerhet for slikt utstyr.

Statens forurensningstilsyn: SMÅELEKTRONIKK MÅ IKKE KASTES I SØPLA

Forhandlerne av elektroniske og elektriske produkter plikter å gi informasjon om at småelektronikk ikke skal kastes sammen med annet avfall, og at butikkene tar imot slikt avfall gratis. Informasjon må gis i butikkene, på bedriftens nettsider og i forhandlerens salgs- og informasjonsmateriell.  SFT har laget informasjonsplakater som kan henges i butikkene. Utlekking av miljøgifter fra EE-avfall kan skade miljøet dersom det ikke håndteres riktig.

FORBUD MOT DEPONERING AV NEDBRYTBART AVFALL

Forbudet mot deponering av nedbrytbart avfall trer i kraft fra 1. juli 2009. SFT har laget en veileder som omhandler midlertidig dispensasjon fra forbudet. Den skal bidra til en enhetlig og streng dispensasjonspraksis i en overgangsperiode. Veilederen er primært rettet mot saksbehandlere hos Fylkesmannen, men gir også nyttig informasjon til deponiansvarlige som vurderer å søke om dispensasjon fra forbudet mot nedbrytbart avfall.

Næringslivets sikkerhetsorganisasjon: NSO FAGHEFTER

NSO har utarbeidet 12 faghefter til bruk i industrivernarbeidet: Organisering av egenbeskyttelse, Risikoanalyse, Tilpasset industrivern, Innsatsledelse på skadestedet, Brannvern, Farlige stoffer - kjemikalievern, Opplæring i industrivern, Røykdykking, Styring av industrivernarbeidet, Øvelser, Beredskapsplanverk og Grunnleggende sikkerhet. Alle fagheftene foreligger i trykket versjon og kan bestilles fra NSO. De koster kr. 150,- /stk + porto. Noen foreligger elektronisk og kan fritt lastes ned som pdf-fil.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen