- Ny giv i arbeidslivet

- Regjeringens mål er å få flest mulig i arbeid, men samtidig må vi sørge for at de som er i jobb unngår sykdom, skade eller utstøting som følge av mangler i arbeidslivet.

Tekst: Turid Børtnes (2005)

 

- Regjeringens mål er å få flest mulig i arbeid, men samtidig må vi sørge for at de som er i jobb unngår sykdom, skade eller utstøting som følge av mangler i arbeidslivet.

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Jan-Erik Støstad var innom en del dilemmaer og konflikter da han snakket om ny regjering og ny giv i arbeidslivet på Norges forskningsråds konferanse om arbeidsliv i høst.

IA-avtalen forlenges Støstad ville ikke gå med på at grunnlaget for konkurransedyktige norske arbeidsplasser rives vekk som en følge av ambisjonen om en høy arbeidsmiljøstandard. Dersom effektivitets- og lønnsomhetskrav fører til mer sykdom og økt risiko for uførhet, er det uansett samfunnet som må bære kostnadene. - Det er i situasjoner der det er slike motsetninger at forskningen skal sørge for at det finnes gode kunnskapsbaser når vernehensyn, verdiskapning og samfunnshensyn skal veies i utformingen av arbeidslivspolitikken. Regjeringen har gjort det klart at avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) forlenges. De skal nå diskutere med partene på hvilken måte dette skal skje og hvilket innhold avtalen skal få i forbindelse med videreføringen. Målet er at avtalen skal fortsette i samme gode spor som den nå er kommet inn i.

Sterkere sikkerhetsnett Regjeringens nye kurs vil bli synlig ved at de offentlige sikkerhetsnettene styrkes. Blant annet skal svekkelsene i arbeidstakernes vern, slik som innstramninger i dagpengeordningen, reverseres. En høyt prioritert oppgave er å gi flere ledige mulighet til å komme tilbake til aktivt arbeid. Arbeidet med den nye arbeids- og velferdsetaten (NAV) skal målrette arbeidsmarkedstjenestene mot den enkelte bruker og særlig ha fokus på å inkludere grupper som har problemer på arbeidsmarkedet.

Integrering Integrering av innvandrere i arbeidslivet er en viktig oppgave, fortsatt er ledigheten omtrent tre ganger så høy blant innvandrere som i hele befolkningen. Samfunnet står overfor store utfordringer når det gjelder å ivareta den delen av arbeidskraften som ikke er tilpasset det moderne arbeidslivets forventninger til produktivitet og effektivitet. Det gjelder blant annet funksjonshemmede, syke og eldre arbeidstakere. Ufrivilling utstøting er også en stor risikofaktor når virksomheter omorganiseres. Arbeidsmiljø nr. 8-2005

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen