Norge er FOU-jumbo

Norge inntar jumboplass når det gjelder offentlige bidrag til forskning og utvikling (FOU) i næringslivet. Det viser en ny rapport fra den europeiske arbeidsgiverorganisasjonen UNICE.

Tekst: Morten Dahl (2000)

Norge inntar jumboplass når det gjelder offentlige bidrag til forskning og utvikling (FOU) i næringslivet. Det viser en ny rapport fra den europeiske arbeidsgiverorganisasjonen UNICE.

Ikke bare er norske myndigheter dårlig på å bevilge FOU-midler, men har også dårligere skatteinsentiver enn andre land.

Det er Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som refererer til UNICE-undersøkelsen, som ikke kan være særlig lystig lesning verken for næringslivsforskere eller næringslivsledere. Mens amerikanske myndigheter bidrar med 14,5 prosent av FOU-midlene og EU-systemet med i snitt ni prosent, utgjør andelen i Norge bare fire prosent. Dette fører til at innovasjonene i Norge er svært lav, og lavere enn de fleste land i Europa. I rapporten pekes det blant annet på at Norge må gjøre det lettere å kommersialisere forskningsresultatene fra universiteter og høyskoler. Videre hevdes det at den skattemessige behandlingen av FOU-invsteringer er mindre gunstig i Norge enn i de andre europeiske land og i USA.

Norge kommer også dårlig ut når det gjelder investeringer til IKT (informasjons og kommunikasjonsteknologi), og ligger under EU-gjennomsnittet på dette feltet. Våre nordiske EU-naboer Finland, Sverige og Danmark investerer mer i IKT enn det som gjøres her i landet, viser UNICE-undersøkelsen.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen