Norge er dårlig på pasientsikkerhet

I en ny internasjonal undersøkelse skårer Norge lavt på helsetjenester.

Tekst: Grethe Ettung (2010)

I en ny internasjonal undersøkelse skårer Norge lavt på helsetjenester. 

I Commonwealth Fund-undersøkelsen 2010: Resultater fra en komparativ befolkningsundersøkelse i 11 land, ble folk spurt om hvor godt de mener helsetjenesten fungerer, og besvarelsene viser at Norge skårer dårligere enn gjennomsnittet på pasientsikkerhet. Det melder forskning.no.

Dårlig pasientsikkerhet Et hovedfunn for Norge er at pasientsikkerheten slik pasientene opplever den, er dårligere enn snittet for alle de ti andre landene som er med i undersøkelsen. Omtrent 16 prosent av utvalget i Norge har opplevd én eller flere av disse feilene: å ha fått feil medisin eller dose og feil i medisinsk behandling eller pleie. For de andre landene er gjennomsnittet 10 prosent.

De fleste feilene skjer utenfor sykehus I Norge rapporterer ni prosent at de har opplevd forsinket beskjed om unormale prøveresultater, mot gjennomsnittlig fem prosent for de europeiske deltakerlandene. Når det gjelder det å bli fulgt opp som pasient og bli informert om resultatet av disse prøvene, kommer også Norge dårligere ut. Her svarer 53 prosent at de alltid og 16 prosent at de ofte ble fulgt opp i Norge, mot 77 prosent alltid og 11 prosent ofte i USA. Undersøkelsen viser at de fleste feilene med forsinket beskjed om unormale prøveresultater eller feilaktig resultat skjer i sammenhenger utenfor sykehus.

Pasientenes faste legekontor Norge har også dårligere resultater enn snittet for de andre landene når det gjelder medisinoppfølging ved pasientenes faste legekontor. Langt mindre andeler i Norge rapporterer at fastlegekontoret har: Gjennomgått medisinlisten sammen med pasienten Forklart mulige bivirkninger av medisinene Gitt pasientene en liste over de reseptbelagte medisinene deres

 

Les merher

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen