Nedtur for miljøprodukter

Bevisste miljøinnkjøp er nedadgående i Norge. Sammenliknet med våre naboland er det laber interesse for miljøprodukter, viser ny undersøkelse.

Tekst:  Morten Dahl (2001)

Bevisste miljøinnkjøp er nedadgående i Norge. Sammenliknet med våre naboland er det laber interesse for miljøprodukter, viser ny undersøkelse.

Det er bladet Miljøstrategi som refererer den ferske undersøkelsen, foretatt på oppdrag fra de nasjonale organisasjonene som administrerer det nordiske svanemerket. Resultatene viser ikke bare at Norge er i utakt med de andre nordiske landene, men også at andelen som kontrollerer produktene ut ifra et miljøhensyn synker.

 

Færre kontrollerer

Det ble i 1998 foretatt en liknende undersøkelse og da var det 65 prosent av de intervjuede som svarte at de alltid eller ofte kontrollerte produktene. I fjor var det tilsvarende tallet bare 44 prosent. Samtidig økte andelen som aldri ser etter miljøvennlige produkter fra 21 for to år siden til 33 prosent i fjorårets undersøkelse. Undersøkelsen viser at både svensker og dansker er opptatt av å handle mer miljøvennlig enn nordmenn.

  • Svenskene er flinkere til å gjøre det de blir bedt om, samtidig som miljøspørsmål står høyere på dagsorden enn her hjemme, sier informasjonsleder Jan Erik Stokke  i Stiftelsen Miljømerking. Svenskene har dessuten hatt to konkurrerende merkeordninger, noe som kan ha medført en høyere oppmerksomhet rundt fenomenet miljømerking.

 

Skorter på kundene

  • Det er ingenting som tyder på at svanemerkede produkter er dyrere enn konkurrerende produkter uten svanemerket, så kimen til problemet ligger ikke her. Det er interessen hos kundene det skorter på, mener Stokke.

Ifølge Miljøstrategi er det et kjent problem at innkjøpsaktivitetene i Norge ofte er dårlig organisert og desentralisert. Mange bedrifter er profesjonelle, men det finnes mange som mangler en klar strategi for miljøinnkjøp. Dette gjelder også i store bedrifter som har vedtatt miljøstrategier som er forankret hos ledelsen. Videre er det mange som er direkte redde for EØS-reglene om konkurransevridning, og unnlater å ta miljøhensyn.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen