Nedslående lærertall

Kun 15 prosent av lærere er sikre på at de vil stå i jobben til de pensjoneres. Mimi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet er bekymret.

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

Kun 15 prosent av lærere er sikre på at de vil stå i jobben til de pensjoneres. Mimi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet er bekymret.

Tallene kommer frem i en ny undersøkelse Fafo har gjort blant Utdanningsforbundets medlemmer som jobber i grunnskolen og videregående skole. Hele 85 prosent av lærerne som har svart på undersøkelsen, sier de vil skifte yrke før de pensjonerer seg, eller at de ikke har bestemt seg, ifølge bladet Utdanning.

Les også Arbeidsmiljøs artikkel om "Målemani i skolen", og tidligere stortingsrepresentant Rolf Reikvam (SV) som mener 70-tallet er tilbake i norske klasserom.

Halvparten "vet ikke" Det er særlig lærere under 45 år som svarer at de vil bytte yrke, noe som trolig kan forklares med at mulighetene for å begynne med noe annet oppfattes som vanskeligere jo eldre vi blir. Vel 50 prosent av de spurte svarte jeg er ikke sikker på hva jeg vil gjøre. Det er ikke overraskende at mange av de yngste lærerne har svart vet ikke, fordi de har oppfattet spørsmålet som noe hypotetisk. Samtidig er det også mange usikre blant Utdanningsforbundets medlemmer i 50- og 60-årene, skriver magasinet videre.

Alvorlig utvikling Mobiliteten i arbeidslivet er større nå enn tidligere, mens lærere er en gruppe som preges av forventet mobilitet, sier Utdanningsforbundets leder Mimi Bjerkestrand til Utdanning. - Men jeg vil presisere at gruppen som sier vet ikke er stor, og at det for en nyutdannet lærer kanskje er vanskelig å vite hvor man står når pensjonen kommer. En forventing til mobilitet gjør at man vurderer å skifte på generelt grunnlag, sier Bjerkestrand som likevel ser alvorlig på at så få lærere sier de vil stå i yrket til de pensjonerer seg. Som tiltak for å beholde lærere som er i jobb, peker svarene i undersøkelsen på to faktorer: Lønn og bedre vilkår for å kunne gjøre jobben. Bjerkestrand nevner at behandlingen av stortingsmeldingen Tid for læring er sentral. Meldingen om tidsbruk i skolen kan du se her.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen