Nedgang i branner

Det var i fjor en nedgang i antall branner i Norge. Likevel skjedde det så mange branner at norske forsikringsselskaper måtte ut med 3,1 milliarder kroner i erstatninger.

Tekst: Morten Dahl (2001)

Det var i fjor en nedgang i antall branner i Norge. Likevel skjedde det så mange branner at norske forsikringsselskaper måtte ut med 3,1 milliarder kroner i erstatninger.

Dette går fram av Direktoratet for brann- og eksplosjonsverns (DBE) årsrapport for 2000. Det mest positive i fjor var kanskje at det ikke skjedde alvorlige branner eller uhell i prosessindustrien eller i virksomheter som faller inn under storulykkeforskriften. Men DBE melder om at det var mange nestenulykker og småuhell som fort kunne blitt alvorlige.

 

Arbeidsbranner

En kikk på de 25 største brannene i fjor viser at 20 av brannene oppsto i det vi kan kalle arbeidsrelaterte lokaler. Enten det dreier seg om privat industri, serveringssteder eller i offentlige bygninger som skoler. Dette vitner om at næringsbygg og offentlige bygg fortsatt utgjør den største risikoen for brann i Norge.

1999 var et trist år for brannvern-Norge og for norsk forsikringsbransje. Aldri før på 1990-tallet ble det utbetalt mer i erstatning etter brann. Det totale beløpet kom opp i 3,3 milliarder kroner, et beløp som i fjor altså ble redusert til 3,1 milliarder.

 

26 sprengningsulykker

Det ble i 2000 rapportert om 26 sprengningsulykker og to av disse resulterte i tap av menneskeliv. Ved ett av tilfellene ble det brakt på det rene at det ble benyttet feilmerket sprengstoff. Saken er etterforsket av politiet, men noen direkte årsak til ulykken i Fredrikstad 31. oktober i fjor, er ennå ikke fastsatt.

DBE kommenterer i sin årsrapport fire større ulykker. Den ene er brannen på Hovseterhjemmet i Oslo, hvor tre beboere omkom. Direktoratet gransket brannen fordi brannalarmanlegget ikke ga betjeningen tilfredsstillende opplysninger om brannstedet. Granskingen avdekket at Oslo kommune som eier av sykehjemmet ikke hadde fulgt opp gjeldende krav for installasjon av brannalarmanlegg som angir nøyaktig adresse på brannstedet.

En brann i Seljestadtunnelen, som er 1279 meter lang, kunne fått alvorlige følger, men ingen personer ble alvorlig skadd. 5. september  begynte det å brenne i Domus kjøpesenter i Narvik. Brannen startet etter stengetid, så ingen ble skadd. Propanulykken på Lillestrøm 5. april var også en hendelsen som endte godt etter storevakuering av Akerhus-byen. Åsta-ulykken i januar 2000 var også en alvorlig påminnelse om hvilke konsekvenser en brann kan få. 19 mennesker mistet livet i denne ulykken.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen