Tekst: Grethe Ettung (2008)
Vakre strikkeplagg, flinke hender og fornøyde hoder, preger tekstilbedriften Oleana.
- Vi ansetter bare folk med godt humør. Å ansette noen er en millioninvestering, sier Kolbjørn Valestrand, som sammen med Hildegunn Møster og Signe Aarhus er Oleana-gründere. Oleana startet opp i 1992 i Bergen, og produserer årlig over 35.000 strikkeplagg i nydelig farger og genuine mønstre. Bedriften har i dag 60 ansatte, og 60 prosent av det som lages eksporteres. Oleana har fått mange priser. Hele fem ganger har Norsk Designråd beæret bedriften med Merket for God Design. Utmerkelsen er en anerkjennelse for vellykket bruk av design og for nyskapende produkter og løsninger.
Visjoner og drømmer
- Det viktigste for oss er å lage et best mulig produkt, og at menneskene som arbeider her skal trives og utvikle seg, fastslår Valestrand, som har Ole Bull som inspirator. Navnet Oleana er hentet fra et landområde fiolinisten Ole Bull kjøpte i USA. Han gav det navnet Oleana eller New Norway og ønsket at skandinaviske immigranter skulle bygge og bosette seg der. Det viste seg snart at han var blitt svindlet, landområdet egnet seg overhodet ikke til bosetting. Selv om Ole Bulls Oleana ikke ble noen suksess, har navnet og mange av Ole Bulls ideer inspirert gründerne. - Vi er opptatt av visjoner og drømmer, det gir oss energi, hevder Valestrand. Mønstrene og plaggene er inspirert av tradisjonelle norske strikkeplagg, og kolleksjonen består alltid av noe helt nytt sammen med design som har vært i kolleksjonen i mange år. - God design gir bedriften identitet, samtidig som den fremmer tilhørighet og stolthet blant medarbeiderne, poengterer Signe Aarhus.
Alder ingen hindring
Oleana utvikler to kolleksjoner i året, og arbeidet i en tekstilbedrift er hardt. - Vi kjører to skift, av og til nattskift. Det er mye ensidig arbeid, og for å bøte på dette satser vi på gymnastikk og dans i pausene. Vi har prøvd oss både på linedans og afrikansk magedans. Det er sunt for kroppen, og skaper mye latter og moro, bedyrer Aarhus. Hun forteller at de snakker mye om kulturen de forvalter, og at design er en viktig identitetsskaper. - Når arbeidet er meningsfylt, kommer også arbeidsgleden, legger hun til, og viser til Erling på 76 år, skredderutdannet og en av Norges beste tilskjærere, og som elsker å lage nye ting. - Vi sier som den engelske kunstneren William Morris, at arbeider du med fine ting, blir du ikke trøtt og lei. Og innsatsen til de ansatte er det ingen ting å si på. Over halvparten er seniorer, og aldersspennet i bedriften er fra 20 til 79 år. - Selma ansatte vi i 1992, da var hun 63 år gammel. Hun jobber hos oss fremdeles. Vi har ingen aldersgrense oppad, og vi har heller ingen AFP-ordning. Det ville blitt for dyrt for oss, men vi har ansatt mange etter fylte 60, kommenterer Valestrand.
Viktige hjul i maskineriet
Siden starten i 1992 har Oleana opparbeidet seg et anerkjent navn, også internasjonalt. - Når vi har gått med overskudd, har vi lagt litt til side i stedet for å satse på skyhøye lønninger, sier Valestrand, og vektlegger at trygge arbeidsplasser er viktigst. Mellom 30 og 40 prosent av overskuddet deles mellom de ansatte. - Vi er opptatt av rettferdighet, og alle er like viktige hjul i maskineriet. En gang i året er det ut på tur, studietur. Sist var Alhambra i Spania reisemålet. - Det gir oss inspirasjon, poengterer Valestrand, som også er glad i feiringer. I 1997 markerte Oleana fem års jubileet sitt med et stort evenement i Grieghallen i Bergen. 1.500 mennesker deltok. - Dette betyr ikke at vi har det problemfritt, men vi forsøker å løse eventuelle vanskeligheter som oppstår der og da, vi ønsker ikke å la små konflikter få anledning til å utvikle seg. Et godt arbeidsmiljø er et konkurransefortrinn, konstaterer han.