Mobiltelefon øker kreftrisikoen

Risikoen for å få hjernekreft som følge av mobiltelefonbruk har vært gjenstand for heftig debatt opp gjennom hele 90-tallet. Nå slår en ny svensk undersøkelse fast at risikoen for å få kreft i hjernen øker dersom du bruker mobiltelefon lenge.

Tekst: Morten Dahl (2001)

Risikoen for å få hjernekreft som følge av mobiltelefonbruk har vært gjenstand for heftig debatt opp gjennom hele 90-tallet. Nå slår en ny svensk undersøkelse fast at risikoen for å få kreft i hjernen øker dersom du bruker mobiltelefon lenge.

Flere og flere undersøkelser viser at det kan være en sammenheng mellom hjernekreft og mobiltelefonibruk. Den nye svenske studien blant 1600 hjernekreftpasienter, viser at etter 10 års bruk av NMT-telefoner, så øker risikoen for å få hjernekreft med 3,5 ganger. Bruken av NMT-telefoner slår altså klart ut i risikofrekvens for å få slik kreft, men det er også en viss risikoøkning for personer som bruker GSM-telefoner og trådløse kontortelefoner.

 

Hørselsnerven

Undersøkelsen ble presentert på en konferanse i London sist vår, og ble gjort av kreftspesialister ved Örebro universitet. Risikoøkningen på 3,5 gjelder i all hovedsak kreft i hjernen som ligger nærmest telefonen, det vil si øret. Det kommer kanskje derfor ikke som noen spesiell overraskelse at kreft i hørselsnerven også økte med eksponeringstiden.

  • Høsten 2001 vil vi presentere en ny studie om sammenhengen mellom mobiltelefoner og kreft i spyttkjertlene, opplyser professor i onkologi Lennart Hardell ved Örebro-universitetet til bladet Arbetsliv.

 

Mange andre farer

Han sier at andre undersøkelser som nylig er blitt presentert, viser en rekke andre risikofaktorer ved bruk av mobiltelefoner. Det gjelder økt risiko for forstadier til kreft, økt risiko for kromosombrudd og påvirkning av immunforsvaret.

  • Det er også mye som tyder på at barn kan være i faresone, fordi nervevene ikke er utviklede og kan komme til å bli eksponert over lang tid, sier Hardell. Han anbefaler at bilførere bør ha mobiltelefonen tilsluttet en ytre antenne for å minske uteffekten.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen