Malingbransjen tenker miljø

Via Grip, stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk, er det laget et samarbeidsprogram for å løse helse- og miljøproblemer knyttet til produksjon, bruk og avfallsbehandling av maling og lakk i Norge.

Tekst: Turid Børtnes (2001)

Bedre helse og miljø i malingbransjen

Via Grip, stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk, er det laget et samarbeidsprogram for å løse helse- og miljøproblemer knyttet til produksjon, bruk og avfallsbehandling av maling og lakk i Norge. En rekke prosjekter er gjennomført. Nå legges det først og fremst vekt på informasjon.

Fem forskjellige bransjegrupper innen maling og lakk har deltatt i programmet. Det er billakk, bygningsmaling, trebearbeidende industri, metallbearbeidende industri og overflate- og korrosjonsbehandling offshore.

  • Det har vært nødvendig å finne områder der gruppene har kunnet samarbeide uten å komme i konflikt med konkurranseforhold i bransjen, opplyser Cathrine Spikkerud, rådgiver i Grip.

 

Løsemidler og avfall

Gruppene har valgt å legge hovedvekt på to forhold, erstatning av løsemiddelholdig maling og lakk med vanntynnbare produkter og å få kontroll med avfallshåndteringen, slik at den generelle forurensningen fra produktgruppen blir mindre.

Arbeidet har dels foregått som diskusjoner med overføring av løsninger og erfaringer og dels gjennom konkrete prosjekter i samsvar med målsettingene.

Underveis er det blitt klart at det er svært viktig å gå ut med informasjon; det gjelder både innad i de forskjellige bransjegruppene og utad til brukerne. For billakkbransjens del er det laget og utgitt en veiledning, HMS-tiltak i billakkering. Den bygger på resultatene fra en spørreundersøkelse i bransjen og gir råd til verkstedene om hva de kan gjøre for å bedre helse- og miljøforholdene.

Et omfattende prosjekt om helse-, miljø- og kvalitetstest av løsemiddelreduserte korrosjonsbehandlinger er gjennomført. Konklusjonen er at det er mye å vinne på å bruke vanntynnbare malinger. Det pågår også langtidstest av holdbarheten av slike produkter.

Et prosjekt for å finne en enkel måte for å risikovurdere stoffer som inngår i malinger skal settes i gang. Likeledes en metode som viser brukeren riktig avfallsbehandling av maling og lakk.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen