Lave lønnsforskjeller i Norge

Norge er det land i Europa som har de minste forskjellene mellom topplederes lønn og det arbeiderne tjener. Likevel har norske toppsjefer til salt på maten, ledere på høyeste nivå i en norsk storbedrift tjener i gjennomsnitt 17 ganger mer enn en industriarbeider.
(2003)
Norge er det land i Europa som har de minste forskjellene mellom topplederes lønn og det arbeiderne tjener. Likevel har norske toppsjefer til salt på maten, ledere på høyeste nivå i en norsk storbedrift tjener i gjennomsnitt 17 ganger mer enn en industriarbeider.
I rene penger betyr det en topplederlønn på 5,1 millioner kroner i året mot industriarbeiderlønna på 305.000 kr i følge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er den internasjonale arbeidsgiverorganisasjonen Federation of European Employers (Fedee) som har sett på lønnsforskjellene i 42 forskjellige land, skriver Dagsavisen.
Kan forandre seg Av Fedees årlige rapport fremgår det at forskjellene er størst i land med svært lave lønninger, slik som i de østeuropeiske statene Hviterussland og Moldova hvor lønnsnivået bare er 1,25 prosent av det norske. En toppleder i Moldova tjener 73 ganger mer enn en industriarbeider. I Danmark tjener sjefen 18 ganger mer, i Frankrike 25 ganger mer. Norge er tradisjonelt et egalitært samfunn, dessuten har vi gjennom mange år hatt en politikk basert på en ide om likhet. Landet har også hatt mange mindre bedrifter og færre store internasjonale selskaper. Sverige har vært mer dominert av storindustri og har da også større lønnsforskjeller enn Norge og Danmark. Men dette kan endre seg, Norge blir mer påvirket av internasjonale forhold. Ser vi på lønnsveksten, finner vi at den har vært høyere blant ledere på forskjellig nivå enn for vanlige lønnsmottakere de siste årene.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen