Lav fagstolthet ga belastningslidelser

Mangel på yrkesstolthet og kreativitet, sammen med langvarig fysisk belastende arbeid ser ut til å gi belastningsskader.

Tekst: Morten Dahl (2000)

Mangel på yrkesstolthet og kreativitet, sammen med langvarig fysisk belastende arbeid ser ut til å gi belastningsskader. I hvert fall dersom vi skal tro den undersøkelsen som ble gjennomført på fabrikkgulvet ved SAAB-fabrikken i svenske Trollhättan. Der viste det seg nemlig at mindre yrkesstolthet ga belastningslidelser. Arbetslivsinstitutet gjennomførte undersøkelsen, som ble gjort i forbindelse med en større omorganisering ved fabrikken. Forskerne og bedriftens ledelse og ansatte fikk seg en støkk da det viste seg at de forandringer som var blitt gjennomført førte til at belastningsskadene økte. Det fabrikkledelsen hadde håpet på, var at forandringene etter flere års fysisk anstrengende arbeid med belastningslidelser som en følge for mange skulle føre til et langt bedre arbeidsmiljø. Slik ble det altså ikke.

  • Det er slående hvordan de psykososiale faktorene påvirker hvordan vi opplever arbeidet og smertene i muskler og ledd, sier forsker Kerstin Fredriksson ved Arbetslivsinstitutet.

Mange av arbeiderne opplevde at de ikke var delaktige i forandringene, og at det ikke var noen som spurte hva de synes. Flere uttrykte misnøye med å ha blitt utestengt fra prosessen. På den annen side satte man pris på lettelser som ble innført. Men mange følte også at de var blitt roboter eller maskiner og at de mistet sin frihet.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen