Kvinnefraværet i taket

Kvinner er langt mer borte fra jobben enn menn, og tendensen er klart økende. Ingen har noen god forklaring på hvorfor.

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

Kvinner er langt mer borte fra jobben enn menn, og tendensen er klart økende. Ingen har noen god forklaring på hvorfor.

  • Sykefraværet øker, og kvinner står for økningen. Hvorfor det er slik at det er bare kvinners sykefravær som øker, vet vi lite om, sier Andreas Ravndal Kostøl i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Dagens Næringsliv.

60 prosent høyere Sammen med kollega Kjetil Telle, har Kostøl det siste året vært den første til å samle ulik forskning som har vært gjort på dette området, både i Norge og internasjonalt. Verken graviditet, tunge omsorgsyrker eller det at kvinner tar mest ansvar hjemme kan forklare det stadig økende gapet mellom menn og kvinners sykefraværsprosent, har duoen funnet ut. I dag er sykefraværet blant kvinner 60 prosent høyere enn blant menn, mens det før 1979 var mennene som var mest syke. Kostøl viser til at man ved å sammenligne kvinner og menn ansatt i akkurat samme sektor og yrke, ser den samme tendensen; kvinner er mer borte enn menn. - I tillegg ser vi at fraværet blant kvinner slettes ikke er konsentrert til omsorgssektorene, sier Kostøl før han utdyper videre. - Uansett ser det ut til at menn tar mer ansvar hjemme nå enn tidligere, så det burde være med på å minske gapet de siste årene, noe vi ikke ser tendenser til.

Holdningsforskjeller Seniorforsker ved Frischsenteret, ved Universitet i Oslo, Knut Røed, peker på at det kan være holdningsforskjeller mellom kjønnene, eller biologiske forskjeller. - Tradisjonelt har arbeidet vært viktigere for mannen. Vi kan ikke se bort ifra at slike verdier henger igjen, sier han.

HER kan du lese hele rapporten, Sykefravær i Norge de siste tiårene Det handler om kvinnene.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen