Tekst: Morten Dahl (2000)
- Norske bedrifter velger ikke lenger å bli EMAS-godkjente. De vil heller bli ISO-14001-sertifiserte. Utviklingen i antall EMAS-godkjente bedrifter i Norge har nærmest stått stille det siste året, sier NHOs fagsjef Bjørn Sveen.
For to år siden var det 41 norske bedrifter som var såkalt EMAS-godkjente. I dag er tallet bare 63. Ifølge fagsjef Bjørn Sveen i NHO velger bedriftene i stedet å bli ISO-14001-sertifiserte, blant annet fordi de tidligere er ISO-9000-godkjente. Overgangen gjør det da lettere å få oppgradert ISO-sertifiseringen.
Ikke mindre regulering
Mitt inntrykk er at flere norske bedrifter er gått lei av sertifiseringsordningene. Det kommer jevnlig nye sertifiseringer, samtidig som norske myndigheter ikke har fulgt opp de krav som lå i EMAS-godkjenningen om at det skulle bli mindre reguleringer og kontroller når bedrifter ble EMAS-godkjente, sier Sveen. EMAS, som er myndighetsgodkjent og som henvender seg til det offentlige gjennom miljørapportering, har ikke ført til mindre regulering for bedriftene.
Myndighetene gjør dessverre ingen forskjell på EMAS- og ikke-godkjente bedrifter, selv om det lå i EMAS-forordningen at myndighetene skulle lempe på kontrollene. Derfor velger virksomhetene i stedet å ISO-14001-sertifisere seg, sier fagsjefen i NHO.
EMAS best
Hva gjør NHO i en slik situasjon? Bør ikke hovedorganisasjonen støtte bedriftene og oppfordre dem til å velge ISO-sertifiseringen når myndighetene ikke følger opp?
Nei, NHO mener fortsatt at EMAS er den beste sertifiseringen fordi den er langt mer utadvendt. Det vi nå sier til våre medlemmer er at de gjerne får ISO-sertifisere seg, men at de i tillegg lager en utadvendt miljørapport, svarer Sveen.
For to år siden sa du til Arbeidsmiljø at du forventet at det var 75 godkjente EMAS-bedrifter ved årtusen-skiftet. I dag er tallet er bare 63 - hva sier du nå?
Jeg er skuffet over tallet er bare 63. Norge har stagnert i forhold til det øvrige Europa. Særlig har utviklingen stått stille siden i fjor sommer.
Antall ISO-14001-godkjente bedrifter er nå kommet opp i 129 i Norge. Det er en pen økning, også sammenliknet med andre land i EU/EØS-området, og Sveen tror at det er her økningen vil komme i årene som kommer.
NHOs fagsjef opplyser at selve inngangsbilletten til de to miljøsertifiseringene er lik, den koster om lag 50.000 kroner i gjennomsnitt. Men det koster bedrifter mer å være ISO-14001-sertifisert fordi det krever halvårlige miljørevisjoner. Sveen regner med en egeninnsats på 200 til 1100 timer for å få tingene på plass.