Krisepenger til opplæring

Arbeids- og inkluderingsdepartementet må øremerke en del av krisepakken til opplæringsformål.

Tekst: Paul Norberg (2009)

Arbeids- og inkluderingsdepartementet må øremerke en del av krisepakken til opplæringsformål.

Regjeringen har lagt fram en omfattende krisepakke som inneholder flere positive tiltak for dem som rammes av finanskrisen. Det er satt av 650 millioner til arbeidsmarkedstiltak. Målet er at dette initiativet skal gi 6.000 nye tiltaksplasser, noe som innebærer styrket satsing på opplæringstiltak, arbeidspraksis, lønnstilskudd, oppfølg­ings- og avklaringstiltak samt bedriftsintern opplæring.

Må øremerkes Dette er utmerket, men samtidig må Arbeids- og inkluderingsdepartementet øremerke en del av krisepakken til opplæringsformål. I en tid med nedgangskonjunkturer må næringslivet kjenne sin besøkelsestid. Det er langt bedre å tilby medarbeidere arbeidsrelaterte kurs enn å sende dem ut i permitteringer. Mange virksomheter har neglisjert slik opplæring i gode tider, hvor høy produktivitet og mangel på arbeidskraft har vanskeliggjort mulighetene til å sende medarbeidere på kurs. Nå har bedriftene en unik mulighet til å skaffe sine medarbeidere økt kunnskap. Dette vil komme både de ansatte, bedriften og samfunnet til gode. Regjeringen bør presisere at det skal legges større vekt på økonomisk støtte til generell kompetanseheving for de ansatte, og for gjennomføring av lovpålagt opplæring, som blant annet er hjemlet i arbeidsmiljøloven. Hvis nedskjæringer likevel ikke er til å unngå, er krisepakkens nye permitteringsregler et godt virkemiddel. Arbeidsgivers lønnsplikt under permittering blir redusert fra 10 til 5 dager. Samtidig blir maksimal periode med dagpenger under permitteringer økt fra 30 til 42 uker. Dette er positivt, og gjør det enklere for kriserammede virksomheter å beholde sine ansatte, i stedet for å gå til varige innskrenkninger.

Sikre innvandrerkvinner arbeid Regjeringen legger også opp til en utvidelse av et lønnet kvalifiseringsprogram for innvandrere som står utenfor arbeidslivet. Det er gitt en ekstrabevilgning på 15 millioner kroner til programmet, som har fått navnet "Ny sjanse". Disse pengene kommer i tillegg til de 23,5 millionene som "Ny sjanse" ble tildelt i det ordinære statsbudsjettet for 2009. Dette tiltaket fortjener mer oppmerksomhet enn det hittil har fått i mediene, for det viser en politisk vilje, også i vanskelige økonomiske tider, til å sikre at spesielt innvandrerkvinner skal ha en mulighet til å komme ut i arbeid. Noe som også vil styrke deres selvstendighet.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen