Krever tilrettelegging for gravide

Barne- og familiedepartementet vil innskjerpe at arbeidsgiverne skal legge forholdene til rette for gravide arbeidstakere for å holde dem lengst mulig i jobb i stedet for at det offentlige må utbetale svangerskapspenger.
Tekst: Turid Børtnes (2004)
Barne- og familiedepartementet vil innskjerpe at arbeidsgiverne skal legge forholdene til rette for gravide arbeidstakere for å holde dem lengst mulig i jobb i stedet for at det offentlige må utbetale svangerskapspenger.
Reglene er slik at arbeidsgiverne skal foreta nødvendige omstillinger på arbeidsplassen for gravide arbeidstakere slik at de kan fortsette i jobben under svangerskapet. I de tilfellene det ikke lar seg gjøre, får friske gravide utbetalt svangerskapspenger. Helst sykmelding På grunn av at det har vært en klar økning i utbetaling av svangerskapspenger de siste årene har Rikstrygdeverket en mistanke om at ikke alle arbeidsgivere tar det så nøye med tilretteleggingen. Dette bekreftes av forskningsundersøkelser som tyder på at mange arbeidsgivere foretrekker at den gravide sykmelder seg fremfor å gå for halv maskin med mye fravær på jobben, skriver Aftenposten. Barne- og familiedepartementet ønsker å kreve at arbeidsgiverne skal måtte redegjøre for hva som er gjort av omstillinger og andre tiltak på jobben før det utbetales svangerskapspenger. Det skal legges frem et notat om fødselspengeordningen i løpet av våren, i den forbindelse vil departementet fremme forslag om utvidet redegjørelsesplikt. Forskning viser at så mange som to tredjedeler av de gravide har behov for tilrettelegging på jobben for å kunne fortsette i arbeidsforholdet frem til svangerskapspermisjon. Noen kan ha behov for avlastning fra kolleger, visse tekniske tiltak eller endringer i arbeidstidene. Andre kan ha så belastende arbeid, for eksempel de som jobber med kjemikalier, at det kreves en omplassering av den gravide.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen