Konflikter ødelegger arbeidsgleden

Mange konflikter i hverdagen utgjør en stor belastning. Hvis behovene våre krenkes, oppstår ofte konflikter

Tekst: Grethe Ettung (2010)

Mange konflikter i hverdagen utgjør en stor belastning.

Butikkansatte blir skjelt ut fordi køen er for lang, drosjesjåfører blir beskyldt for å ta omveier, bussjåføren får ei skyllebøtte når bussen er forsinket og sosialrådgiveren anklages for å holde tilbake utbetalinger.

Vil ikke ledes Professor i konfliktmekling ved det juridiske fakultet på Københavns Universitet, Vibeke Vindeløv, sier til danske Arbejdsmiljø at konfliktene som oppstår har sammenheng med tiden vi lever i. - Vi er blitt mer selvbevisste og mindre sosiale. Vi er mer sarte og svært oppmerksomme på egne behov. Hvis behovene våre blir krenket, oppstår det ofte konflikter. At vi ikke er villige til å bli ledet, mener hun er en annen årsak. - Vi har vår egen mening om tingene, og vi blir sure, hvis vi ikke får viljen vår igjennom. Alle har en mening om alt. Stress er en tredje årsak til at konflikter oppstår mellem ansatte og kunder, fordi overskuddet blir mindre.

Kurs i konflikthåndtering - Skal man bidra til å skape et godt arbeidsmiljø, må rammene være klare. Uklare arbeidsoppgaver er konfliktskapende. En klar ledelsesoppgave er å forhindre at konflikter oppstår, siger Vibeke Vindeløv. Ved å kurse medarbeiderne kan man sørge for at de tilegner seg redskaper de kan benytte for å løse/håndtere konflikter. Mange konflikter i hverdagen utgjør en stor belastning. Det gir ubehag og spenninger, man blir ineffektiv, og livskvaliteten reduseres.

Les mer her

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen