Kjemisk helsefare ved sveising

Under sveisearbeid dannes helsefarlig gass og støv som kan føre til kroniske lungesykdommer. En ny brosjyre fra Arbeidstilsynet (AT) informerer om hvilke stoffer man utsettes for ved sveising og hva man bør gjøre for å unngå helseskader.

(2004)

Under sveisearbeid dannes helsefarlig gass og støv som kan føre til kroniske lungesykdommer. En ny brosjyre fra Arbeidstilsynet (AT) informerer om hvilke stoffer man utsettes for ved sveising og hva man bør gjøre for å unngå helseskader.

Støy, vibrasjoner, stråling, elektriske støt og vanskelige arbeidsstillinger kan også føre til helseskader hos sveisere, men denne gangen er det den kjemiske helsefaren ved sveising som er i fokus, skriver nettsiden til Statens arbeidsmiljøinstitutt. Puster man inn partikler og gass fra sveiserøyk eller slipestøv, vil det irritere luftveiene.

Farlige sykdommer Kroniske lungesykdommer som astma, bronkitt og emfysem kan ha sammenheng med dette. Sveiserøyk og slipestøv bidrar sannsynligvis til utvikling av disse alvorlige sykdommene. Mye tyder også på at sveisere er mer utsatt for å få lungebetennelse enn andre. Den nye brosjyren fra Arbeidstilsynet inngår i kampanjen Få orden på kjemikaliene. Denne kampanjen startet i 2003. AT anser bedriftens risikokartlegging og informasjon til de ansatte som svært viktig i arbeidet med å begrense skadene fra kjemikaliebruk i arbeidslivet. Brosjyren tar for seg en rekke temaer som helserisiko ved sveising, vernetiltak og personlig verneutstyr, kjennetegn ved ulike former for sveising og farlige stoffer som dannes når man sveiser. Det påpekes i brosjyren at man først bør undersøke om kilden til forurensningen kan fjernes, eller om det kan være tilstrekkelig med forbedret ventilasjon eller atskilte arbeidsoppgaver. Er ikke det mulig, må bruk av personlig verneutstyr vurderes som en løsning. Farlige sykdommer Kroniske lungesykdommer som astma, bronkitt og emfysem kan ha sammenheng med dette. Sveiserøyk og slipestøv bidrar sannsynligvis til utvikling av disse alvorlige sykdommene. Mye tyder også på at sveisere er mer utsatt for å få lungebetennelse enn andre. Den nye brosjyren fra Arbeidstilsynet inngår i kampanjen Få orden på kjemikaliene. Denne kampanjen startet i 2003. AT anser bedriftens risikokartlegging og informasjon til de ansatte som svært viktig i arbeidet med å begrense skadene fra kjemikaliebruk i arbeidslivet. Brosjyren tar for seg en rekke temaer som helserisiko ved sveising, vernetiltak og personlig verneutstyr, kjennetegn ved ulike former for sveising og farlige stoffer som dannes når man sveiser. Det påpekes i brosjyren at man først bør undersøke om kilden til forurensningen kan fjernes, eller om det kan være tilstrekkelig med forbedret ventilasjon eller atskilte arbeidsoppgaver. Er ikke det mulig, må bruk av personlig verneutstyr vurderes som en løsning.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen