Tekst: Turid Børtnes (2006)
Myndighetene vil begrense arbeidsgivernes rett til å lese ansattes e-post eller på andre måter overvåke deres bruk av elektroniske hjelpemidler slik som internett. Et forslag til nye regler på området er nå sendt ut på høring.
Fornyings- og administrasjonsdepartementet har foreslått endringer i personopplysningsloven og et nytt kapittel i tilhørende forskrift i tillegg til en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven. Bakgrunnen for endringene er en rekke henvendelser fra både arbeidsgivere og arbeidstakere om hvor grensene for lovlig innsyn går, og saker som har havnet i rettsapparater.
Ikke innsynsrett
Hovedregelen er at arbeidsgiver ikke har adgang til å gjennomsøke, åpne eller lese ansattes e-post. De nye reglene gjelder e-postkasser som er knyttet til en bestemt persons navn ved virksomheten eller som det er avtalt skal være personlig. Arbeidsgiver har heller ikke adgang til å overvåke ansattes bruk av elektronisk utstyr. Men fordi arbeidsgiver kan ha behov for innsyn, er det gjort flere unntak fra hovedregelen. Det gjelder blant annet ved mistanke om straffbare forhold, for eksempel at e-postens innhold kan være straffbart, at den inngår i straffbare handlinger eller at den medfører grovt brudd på regler som gjelder på arbeidsplassen. Ved ansattes fravær over en viss tid kan arbeidsgiver på spesielle vilkår også kreve innsyn i virksomhetsrelatert e-post.
Høye bøter
Dagens regelverk er slik at arbeidsgiver kan lese ansattes e-post etter forespørsel om samtykke. Slikt samtykke skal det ikke lenger være anledning til å be om, fordi det vil sette arbeidstakeren i en svært vanskelig valgsituasjon. Det blir nesten umulig å si nei, selv om en ikke har noe å skjule. Etter det nye regelverket skal en arbeidsgiver som mener det er nødvendig å lese en ansatts e-post, gi den ansatte anledning til å uttale seg om saken på forhånd og om mulig være tilstede under lesingen. Departementet foreslår også at Datatilsynet kan ilegge bøter for overtredelser på inntil 10 ganger grunnbeløpet i folketrygden, det vil si noe over 620.000 kr. Høringsfristen i saken er satt til 17. januar 2007.