Ikke interessert i etikk

Norske bedrifter ser ikke ut til å være synderlig interessert i etiske spørsmål. De ønsker i hvert fall ikke å bli vurdert etter etiske standarder.
Tekst: Turid Børtnes (2004)
Norske bedrifter ser ikke ut til å være synderlig interessert i etiske spørsmål. De ønsker i hvert fall ikke å bli vurdert etter etiske standarder.
Et internasjonalt sertifikat, som viser at bedriften følger en lang rekke etiske spilleregler i arbeidslivet, er i løpet av tre år utstedt 430 til bedrifter i 42 land. Men ikke en eneste norsk bedrift har hittil bedt om å få det. Det er Det Norske Veritas som er sertifiseringsorgan for ordningen, som er utarbeidet av menneskerettsorganisasjonen Social Accountability International (SAI), skriver Dagsavisen. Sertifiseringen etter SAIs standarder krever at bedriften oppfyller visse krav som bygger på FNs menneskerettigheter, FNs barnekonvensjon og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. Det innebærer blant annet at bedriften har gode arbeidsforhold, at den ikke driver med barnearbeid, at de ansatte ikke underbetales, har et trygt arbeidsmiljø og de fridagene de skal ha. Informasjonssjef Per Wiggo Richardsen i Veritas mener at spesielt bedrifter innen telekommunikasjon, produksjon av leker og særlig tekstilbransjen vil ha stor nytte av et slikt sertifikat. Han opplyser at etikk-kontrollen, som vil være en forutsetning for en sertifisering, også kan omfatte underleverandører i utlandet. Det Norske Veritas har utstedt 85 av de 430 sertifikatene som er godkjent, men ikke til en eneste norsk bedrift.

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen