Hva kreves av luftkvalitet på arbeidsplassen?

Arbeidsmiljøloven er lite konkret når det gjelder inneklimaspørsmål.

Arbeidsmiljøloven er lite konkret når det gjelder inneklimaspørsmål. I § 4-4 kan vi lese at inneklimaet skal være «fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, miljø, sikkerhet og velferd».

Hva betyr nå det i praksis?

Betyr det at dersom jeg fryser så skal arbeidsgivers sørge for at det jeg slipper å fryse? Hva da om min kollega renner bort i svette dersom jeg får bestemme temperaturen?

Hva om lufta kjennes innestengt ut om morgenen, men blir bra etter en halvtimes tid? Er det greit?

Det er vindu i rommet jeg jobber i, men det er dekt av syrinen som er vokst seg så stor utenfor. Har jeg da utsyn sånn som arbeidsplassforskriften sier jeg skal ha?

Slike spørsmål kan være vanskelige å forholde seg til både for

  • arbeidsgiver som skal sørge for at alt er i orden
  • verneombud som skal se til at arbeidsgiver sørger for at alt er i orden
  • vanlig arbeidstaker som skal si fra dersom noe ikke er som det skal være
  • medlem av arbeidsmiljøutvalg som skal «virke for gjennomføring av et fullt forsvarlig arbeidsmiljø»

For å fremme godt samarbeid er det klokt å ikke bli påståelig når man havner i situasjoner der slike spørsmål kommer på dagsorden og man ikke riktig vet hva som gjelder. Da er det godt å vite at man kan finne ut mer om hva dette betyr ved å lese i:

·       Arbeidstilsynets «Veiledning om Klima og luftkvalitet på arbeidsplassen» (http://www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=79437)

·       Arbeidsplassforskriften og Arbeidstilsynets kommentarer til forskriften (http://www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=237707)

Finner man ikke svar der kan man også gå inn i Byggtekninsk forskrift (TEK17) og veiledningen til denne og se hva myndighetene krever av nye bygg i dag for å sikre blant annet inneklima og helse. (https://dibk.no/byggereglene/byggteknisk-forskrift-tek17/)

 

 

 

 

Kari Witsø Seniorkonsulent i Arbeidsmiljøsenteret kari@arbeidsmiljo.no

 

 

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen