Liker du ikke sjefen din? Er du lei av han? Lyst å bli kvitt han? Enkelt, da bare rotter du deg sammen med et par av kollegaene dine og sender inne noen anonyme varsler om at han kommer med rasistiske uttalelser og vips så er du kvitt han. En røverhistorie? Nei sånn kan det se ut som media fremstiller Strømsgodset fotballklubb. En dag fikk jeg en telefon fra en gråtende ansatt, sjefen hadde kalt han inn på møte og gav beskjed om at det hadde kommet klager på han fra noen av hans kollegaer. Han var vanskelig å samarbeide med og hadde en opptreden de ikke likte. Når han bad om eksempler og hvem det var som hadde kommet med disse beskyldningene fikk han beskjed om at det kunne han ikke få. Kollegaene hadde bedt om å få være anonyme og det hadde de full rett til, ifølge sjefen. Men nå var det på tide at han tok seg kraftig sammen.
Hva er det som er så problematisk med anonymitet i arbeidslivet, og hvorfor er det en uting? I Norge har vi noen viktige rettsprinsipper, en av de er kontradiksjon, som handler om at partene har rett til å sette seg inn i det motparten anfører for å kunne forsvare seg og komme med motargumenter og belyse saken fra sin egen side. Ifølge arbeidsmiljøloven er en av formålene med loven likebehandling, særlig ved konflikter og uoverensstemmelser på jobben er det viktig at alle parter har lik mulighet for å forsvare seg. Hvordan er det mulig når en av partene skal være anonyme og det ikke kommer frem konkrete hendelser du kan forsvare deg mot. Det er umulig, og for meg fremstår det som en hersketeknikk og er trakassering av den som får beskyldninger rettet mot seg. Denne er helt uten muligheter til å kunne forsvare seg. Virksomheten har et eget ansvar for å undersøke saken på tross av at noen ønsker å være anonyme, men hvordan er det mulig for arbeidsgiver å belyse en sak når partene ikke vil stå frem?
Ifølge arbeidsmiljøloven kapittel 2A skal alle virksomheter i Norge med mer enn 5 ansatte har rutiner for hvordan ansatte skal kunne si fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen som for eksempel et uforsvarlig arbeidsmiljø. Disse reglene er laget for at ansatte som sier fra skal unngå negativ gjengjeldelse fordi de sier fra, og for at det skal være trygt å si fra om forhold på arbeidsplassen. Loven presiserer at arbeidsgiver skal påse at den som sier fra har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, og om nødvendig skal arbeidsgiver sette inn tiltak for å forebygge gjengjeldelse. I tillegg har ansatte vernetjenesten, som også skal holde et øye med arbeidsgiver og påse at arbeidsgiver sørger for at gjengjeldelse ikke finner sted, og at saker blir løst i tråd med rutinene virksomheten har laget for løsning.
Ansatte skal være så godt beskyttet at det skal være unødvendig å si fra anonymt. Livet er urettferdig, noen ganger rammer det deg, men partene på arbeidsplassen (arbeidsgiver og vernetjenesten) skal gjøre det de kan, for at du trygt skal kunne si fra uten at det får negative konsekvenser for deg at du sa fra. Dersom ikke det skjer gjør ikke arbeidsgiver jobben sin som arbeidsgiver og da er det et problem som må løses. Anonyme varslinger er kanskje er varsel om at virksomhetens rutiner ikke fungerer som de skal.
Ønsker du mer informasjon, kontakt Hilde på epost eller telefon
Hilde Hus Svanevik
Mobil: 98 24 97 27
Juridisk rådgiver - arbeidsrett
hilde@arbeidsmiljo.no
Arbeidsmiljøsenteret