Hjerneskader på rotter av mobilbruk

Vi bør kanskje begrense bruken av mobiltelefon mest mulig, i hvert fall hvis våre hjerner ligner på rottenes. Forskere ved Lunds universitetssykehus har nemlig påvist at stråling fra mobiltelefoner gir skader på hjernecellene til rotter.

Tekst: Turid Børtnes (2001)

Vi bør kanskje begrense bruken av mobiltelefon mest mulig, i hvert fall hvis våre hjerner ligner på rottenes. Forskere ved Lunds universitetssykehus har nemlig påvist at stråling fra mobiltelefoner gir skader på hjernecellene til rotter.

Skadene forårsakes av at sporemner i blodet, albuminer, kan trenge inn i hjernecellene ved stråling og forårsake hjerneskader, skriver det svenske Arbetsliv direkt. Tidligere forskning på mobiltelefonbruk og hjerneskader har først og fremst dreid seg om hjernesvulster.

Dersom det samme skjer med mennesker som rotter, settes hjernecellenes kapasitet ned, det skjer degenerative forandringer i cellene og hjernens reservekapasitet minsker. I rottehjerner har forskerne funnet tydelige celleforandringer og celledød etter eksponering for stråling fra mobiltelefoner. En hypotese om årsaken er at tungmetaller følger albuminet inn i hjernecellene.

Resultatet kan bli ødelagt hukommelse og for tidlig aldring. Det som overrasker forskerne er at effekten er størst ved svært små, under to Watt pr kilo, eller svært høye stråledoser. Fordi den menneskelige hjerne har så mange celler, ser ikke forskerne bort i fra at effekten av utstrakt bruk av mobiltelefon ikke vil vise seg før om 20 30 år. De mener derfor at det er svært viktig at dagens forskning kan avsløre langsiktige skadevirkninger. Lund-forskernes forsøk skal nå blant annet gjentas i USA.

Endring i arbeidsmiljøloven vedrørende psykososialt arbeidsmiljø

09 april 2025

Fredag den 4 april 2025 vedtok regjeringen at endringer i arbeidsmiljøloven skal tydeliggjøre ansvaret for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Hva endringene blir helt konkret, er nå opp til Arbeidstilsynet sammen med partene i arbeidslivet. Vi heier på dette

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen