Hjerneskader på rotter av mobilbruk

Vi bør kanskje begrense bruken av mobiltelefon mest mulig, i hvert fall hvis våre hjerner ligner på rottenes. Forskere ved Lunds universitetssykehus har nemlig påvist at stråling fra mobiltelefoner gir skader på hjernecellene til rotter.

Tekst: Turid Børtnes (2001)

Vi bør kanskje begrense bruken av mobiltelefon mest mulig, i hvert fall hvis våre hjerner ligner på rottenes. Forskere ved Lunds universitetssykehus har nemlig påvist at stråling fra mobiltelefoner gir skader på hjernecellene til rotter.

Skadene forårsakes av at sporemner i blodet, albuminer, kan trenge inn i hjernecellene ved stråling og forårsake hjerneskader, skriver det svenske Arbetsliv direkt. Tidligere forskning på mobiltelefonbruk og hjerneskader har først og fremst dreid seg om hjernesvulster.

Dersom det samme skjer med mennesker som rotter, settes hjernecellenes kapasitet ned, det skjer degenerative forandringer i cellene og hjernens reservekapasitet minsker. I rottehjerner har forskerne funnet tydelige celleforandringer og celledød etter eksponering for stråling fra mobiltelefoner. En hypotese om årsaken er at tungmetaller følger albuminet inn i hjernecellene.

Resultatet kan bli ødelagt hukommelse og for tidlig aldring. Det som overrasker forskerne er at effekten er størst ved svært små, under to Watt pr kilo, eller svært høye stråledoser. Fordi den menneskelige hjerne har så mange celler, ser ikke forskerne bort i fra at effekten av utstrakt bruk av mobiltelefon ikke vil vise seg før om 20 30 år. De mener derfor at det er svært viktig at dagens forskning kan avsløre langsiktige skadevirkninger. Lund-forskernes forsøk skal nå blant annet gjentas i USA.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen