- Godt arbeidsmiljø gir et godt tjenestetilbud

Eidsberg, en liten kommune i Østfold med cirka 10.000 innbyggere, klarer det mange kommuner ikke får til, å redusere sykefraværet til tross for en omfattende omstilling i kommunen. Likevel leverer de gode tjenester til innbyggerne.

Tekst: Turid Børtnes (2006)

 

Eidsberg, en liten kommune i Østfold med cirka 10.000 innbyggere, klarer det mange kommuner ikke får til, å redusere sykefraværet til tross for en omfattende omstilling i kommunen. Likevel leverer de gode tjenester til innbyggerne.

En av årsakene er at kommuneadministrasjonen har fått med seg politikerne på laget. Blant annet sitter de folkevalgte fast representert i kommunens arbeidsmiljøutvalg (AMU) sammen med representanter for de ansatte og kommuneledelsen. - Jeg er opptatt av å se sammenhengene i det vi driver med. I en kommune er de ansatte "produksjonsutstyret". Det må stelles og pleies, noen må "gå rundt med smørekanna", for å si det slik. Når maskineriet fungerer, betyr det at vi har et bra arbeidsmiljø og da leverer vi også bra tjenester, forklarer personalsjef Henning Sætra i Eidsberg kommune. Han opplyser at sykefraværet har gått ned fra cirka 9 prosent for tre år siden til 7,2 prosent i 2005 til tross for en omfattende omstilling i denne perioden. Et godt arbeidsmiljø krever et system i bunn, og det må holdes ved like. Sætra nevner virkemidler som internkontrollarbeidet der kommunen var tidlig ute, vernetjenesten med hovedverneombudet i spissen, et aktivt AMU, avtale om inkluderende arbeidsliv og gode HMS-rutiner. Det settes også av midler til kurs og opplæring hvert år. - Dette dreier seg om mestring. Medarbeidere som skal føle seg vel i jobben, må også beherske den.

- Politikerne positive Det gode samarbeidet med politikerne på arbeidsmiljøområdet er en viktig forutsetning for å lykkes. - Det er positivt at vi får forståelse for at dette er nødvendig arbeid og at det må koste noe. HMS oppleves ikke som sand i maskineriet. Sætra opplyser at formannskapet enstemmig har bevilget 100.000 kroner til forebyggende HMS-tiltak i år. Det viser at de skjønner sammenhengen mellom det å kunne levere et godt tjenestetilbud og de ansattes arbeidsmiljø. Samme forståelse ligger bak etableringen av arbeidsmiljøteamet som ble opprettet i en periode da kommunen hadde dårlig råd. Kommunens store omstillingsprosess resulterte i en ny organisasjonsmodell som ble tatt i bruk ved siste årsskifte. Takket være at de har fått både tilstrekkelig tid og ressurser til gjennomføringen, har dette gått bra. Politikerne er kommuneadministrasjonens øverste over­ordnede. Det innebærer at de har et ansvar for arbeidsforholdene, noe de folkevalgte i Eidsberg har vist at de forstår.

Arbeidsmiljøteam Kommunen har eget arbeidsmiljøteam som fungerer som en intern bedriftshelsetjeneste (BHT) for de ansatte, med blant annet oppfølging av sykmeldte og forebyggende arbeid. I tillegg har de en ekstern BHT-ordning for de gruppene der dette er pålagt etter loven. Arbeidsmiljøteamet er organisert under kommunens personal­avdeling, men skal ha en fri og uavhengig stilling, det er derfor lokalisert utenfor kommunegården. Sætra tror at det faller lettere for de ansatte å ta kontakt med et internt organ enn om de skulle ha knyttet til seg en ekstern BHT.

Beholde arbeidstakerne Eidsberg kommune prøver å beholde sine ansatte så lenge som mulig. Gjennomsnittsalderen øker, det er en utfordring å prøve å snu trenden med at ansatte går over på AFP. - Vi har satt i verk en del seniortiltak, blant annet er det et tema i medarbeidersamtalene. Vi vil gjøre det klart for de som nærmer seg senioralder at vi ønsker å beholde dem i arbeid så lenge som mulig. Blant seniortiltakene er noen ekstra fridager i året og et årlig tilretteleggingstilskudd på 10.000 kroner per ansatt over 62 år. Dette har fungert. Få velger å slutte før vanlig pensjonsalder og ­kommunen har hatt flere som har jobbet til de er 70 år. Utfordringen nå blir å få inn yngre medarbeidere for å få ned ­gjennomsnittsalderen.

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Arbeidsmiljøkongressen 2024

04 januar 2024

Arbeidsmiljøkongressen har røtter tilbake til 40-tallet og blir i år arrangert fysisk for 50. gang. Kongressen er en viktig møteplass for alle som er opptatt av helse, miljø og sikkerhet. Hold av 22.-23. oktober!

Presentasjoner fra Arbeidsmiljødagene 2023

08 november 2023

Takk til alle deltakere, foredragsholdere og utstillere på Arbeidsmiljødagene! Vi håper dagene var både nyttige og hyggelige, og at du som deltok tar deg tid til å gi oss tilbakemelding når du mottar spørreundersøkelsen. Her er presentasjonene fra dagene.

Scroll til toppen