God HMS-ledelse?

Det skrives veldig mye om ledelse, både nyttig og dyptgående litteratur, og mer slagordpreget og enkelt. - Aud Steiring

Det skrives veldig mye om ledelse, både nyttig og dyptgående litteratur, og mer slagordpreget og enkelt. Emosjonell ledelse, relasjonsledelse, målstyring, LEAN, situasjonsbestemt ledelse- vi omgir oss med et vell av begreper, som ikke alle har en klar forståelse av innholdet i.

Og de som ikke er spesielt opptatt av ledelsesteoriene, har likevel mange tanker om hva god ledelse er: å bli sett, anerkjent, tatt på alvor når man tar opp saker, og å få passe med utfordringer, for eksempel.

Det finnes ingen standard for hvordan ledelse skal utøves i forhold til et positivt HMS-perspektiv. Arbeidsmiljøloven stiller krav til arbeidsmiljøet, og gir arbeidsgiver hovedansvaret for at disse kravene innfris. Men hvordan skal arbeidsgiver klare å overholde alle arbeidsmiljølovens bestemmelser, og samtidig ivareta eiernes interesser i forhold til økonomi og produksjon?

Jeg ser 3 bærebjelker i virksomhetene, som er helt avgjørende for at arbeidsgiver skal ha mulighet til å lykkes:

  1. En kompetent ledelseslinje, som kjenner sitt ansvar og andre aktørers rett og plikt til å delta.
  2. Og en engasjert vernetjeneste som bringer inn til lederne de observasjoner og saker som de ser behov for å samarbeide om løsningen på.
  3. Den siste bærebjelken er et fornuftig HMS-system, som sikrer ryddighet og forutsigbarhet når både hverdagslige og mer kompliserte saker skal handteres.

En arbeidsgiver som gir tilstrekkelig prioritet til disse 3 bærebjelkene vil ikke bare ha en mer velfungerende organisasjon å lede, men sannsynligvis færre problemer å handtere, og bedre produksjonsflyt. Og hvordan kan man ivareta disse 3 bærebjelkene?

  • God generell opplæring i arbeidsmiljøarbeid vil gjøre at mye av dette er på plass.
  • Takhøyde nok til at erfaringer og ideer blir tatt på alvor, og også i nødvendig grad implementert i HMS-systemet.
  • Fokus på det man lykkes med, ikke bare det ugjorte. Hvor mange er det som etterspør rapporter om positive HMS-hendelser, slik for eksempel entreprenørselskapet Risa gjør.

Dette er ikke et innlegg som tar avstand fra de nevnte teoriene ovenfor, ei heller alle dem som ikke er nevnt. Men de tre bærebjelkene må man ha et bevisst forhold til, uansett hvilken tilnærming til ledelse man ellers velger.

På årets Arbeidsmiljødagene i Trondheim får vi høre et spennende innlegg om relasjonsledelse i praksis. Vi får høre Kristin Wulff fortelle hvordan hun bruker relasjonsledelse til både å ta vare på mennesker og virksomhetens øvrige mål.

.

Steiring-Aud-sign

Aud Steiring Seniorkonsulent Arbeidsmiljøsenteret

Presentasjoner fra Arbeidsmiljøkongressen 2024

31 oktober 2024

Arbeidsmiljøkongressen i Grieghallen 23. og 23. oktober 2024 dekket mange teamer med foredrag og sesjoner om alt fra kunstig intelligens (KI), varsling i arbeidsmiljøsaker, psykososialt arbeidsmiljø og psykologisk trygghet, seniorer i arbeidslivet og ledelse i den hybride arbeidshverdagen. Her finner du presentasjonene til foredragsholderne.

Har du 8 minutter?

15 oktober 2024

Verdensdagen for psykisk helse minner oss om at vi alle har et ansvar, både som venner, kollegaer og samfunnsborgere, for å bidra til et miljø hvor det er trygt å snakke om mentale utfordringer. Hvordan kan arbeidsplassen jobbe med psykisk helse?

Er rollen som hovedverneombud en ensom uriaspost?

10 januar 2024

Jon, som begynte hos Arbeidsmiljøsenteret i august, har deltatt på HVO-kurs. Han føler seg nyfrelst og ikke minst ser han at det er dialogen som er det viktigste verktøyet, og i dialogen magien skjer.

Scroll til toppen